A világ vesztésre áll az elektronikus hulladék elleni harcban, de van remény

Az ENSZ jelentése szerint évente 62 millió tonna elektronikai hulladékot termelünk, és ez a mennyiség 2030-ra várhatóan 33 százalékkal fog nőni. Az elektronikai hulladék nemcsak a nyersanyag-felhasználás miatt jelent problémát, hanem mert veszélyes anyagokat tartalmazhat, amelyek károsak a környezetre és az egészségre. Az ENSZ szerint jelenleg vesztésre állunk az e-hulladék elleni küzdelemben.

Az elektronikai eszközök előállítása jelentős nyersanyag-felhasználással jár, amelyek kitermelése gyakran környezetszennyező és az emberi jogi normákat sem mindig tartja tiszteletben. Kína dominál a létfontosságú ásványi anyagok feldolgozásában, és jelentős befektetéseket tett a világ lítiumkészleteinek jelentős részét tartalmazó területeken.

A réz, az arany és az alumínium bányászata sokkal költségesebb, mint az e-hulladékokból történő újrahasznosítás. A fejlődő országokban azonban az újrahasznosítás gyakran engedély nélküli és szabályozatlan, ami egészségügyi és környezeti kockázatokat jelent.

Az elektronikai eszközök gyártása vízigényes folyamat, például egy okostelefonhoz 14 ezer, egy laptophoz 190 ezer liter víz szükséges. A titánbányászat például óránként akár több millió liter vizet is felhasználhat, ami súlyosan szennyezi a helyi vízforrásokat.

A kevesebb elektronikai hulladék termelése érdekében a használt eszközök újrahasznosítása lehet az egyik megoldás. Ha hosszabb ideig használjuk az eszközöket, az jelentősen csökkentheti a vízfelhasználást. A professzionális felújítás is egyre népszerűbb, amely során a használt eszközöket kijavítják és újra értékesítik.

A fiatalabb generáció fogékony a felújított elektronikai eszközökre, és a recommerce piac Európában jelentős növekedést mutat. A felújított eszközök garanciát is kapnak, ami növelheti a vásárlók bizalmát.

A szlovákiai magyarok által létrehozott Furbify például laptopokat és személyi számítógépeket újít fel. A cég a koronavírus-járvány alatt kapott igazi lendületet, és ma már több mint 150 ember dolgozik ott. A Furbify lehetőséget ad arra is, hogy a vásárlók visszavigyék a saját megunt kütyüjüket.

A Telekom a re!commerce-szel dolgozik együtt az újrahasznosított telefonok értékesítésében. Az új telefonok egyre környezettudatosabbak, de az újrahasznosításuk is egyre komplexebb. A Telekomnál az értékesített telefonok kis százaléka felújított, és egyelőre nincs anyagi ösztönzés a felhasználóknak arra, hogy a használt telefonokat visszavigyék.