Május elseje: Hogyan ünnepelnek a pártok?

Az idén május elsején a pártok különböző programokkal készülnek a fővárosban. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke szerint a dolgozóktól ellopták az ünnepet, míg más pártok a csatlakozásunk huszadik évfordulóját és a közösségi együttlétet helyezik előtérbe.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke az Indexnek nyilatkozva elmondta, hogy idén nem rendeznek majálist, mivel május elseje az EP-választási ajánlásgyűjtés időszakába esik, és a párt így az ajánlások gyűjtésére kényszerül. A politikus szerint a rendszerváltás előtti majálisok a munkások harci ünnepei voltak, ahol a munkások a hatalmat ünnepelték, és a felvonulásokra önszántukból mentek az emberek. Thürmer Gyula úgy véli, a rendszerváltók próbálták eltörölni a szocializmushoz kötődő dolgokat, de május elsejével nem tudtak mit kezdeni, így az ünnepet átalakították családi együttlét ünnepévé és európai jelleget is adtak neki.

A Munkáspárt elnöke hozzátette, hogy a korábbi években a munkáspárti majálisokon sikerült visszaidézni a régi hangulatot, és bízik benne, hogy jövőre, a választási kampány hiányában, ismét megrendezhetik a majálist és a felvonulást.

A DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek szövetség a Városligeti Nagyréten tartja majálisát, amelynek középpontjában Magyarország uniós csatlakozásának huszadik évfordulója áll. A rendezvényen többek között Karácsony Gergely főpolgármester, Dobrev Klára, az MSZP-DK-Párbeszéd európai parlamenti listavezetője és Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke mond beszédet. Pódiumbeszélgetések is lesznek több témában, és számos ismert politikus vesz részt az eseményen.

A Mi Hazánk Mozgalom a Bikás parkban ígéri az ország legnagyobb majálisát, ahol gyerekprogramok, koncertek és középkori páncélos hadi bemutató is várja a látogatókat. A pártelnök, Toroczkai László mellett több előadó is megosztja gondolatait.

Kisebb, kerületi majálisok is lesznek, például Józsefvárosban Pikó András polgármester, Csárdi Antal (LMP) és Jámbor András (Párbeszéd) országgyűlési képviselőkkel, míg Zuglóban Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Rózsa András momentumos polgármesterjelölt és Sudár Orsolya, a Szikra Mozgalom volt polgármesterjelöltje is részt vesz.