Mexikó a nagy nyertese az USA és Kína kereskedelmi háborújának

Mexikó vált az Egyesült Államok legfontosabb külkereskedelmi partnerévé, megelőzve Kínát, amely hosszú évekig állt az első helyen, ezt a CNN gazdasági rovata emelte ki.

A Goldman Sachs szakértője, Alberto Ramos szerint Mexikó iparának hosszú távon is jók az esélyei, mivel az ország éveken át versengett Kínával az amerikai beruházók figyelméért, és most úgy tűnik, eldőlt a verseny a két ország között. A washingtoni kereskedelmi minisztérium adatai szerint februárban tovább nőtt a mexikói export az Egyesült Államok felé, míg a kínai export az USA felé 20%-kal csökkent 2023-ban az előző évhez viszonyítva.

Az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője, Katherine Tai a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy az USA túlságosan függővé vált a kínai gazdasági kapcsolattól, és ezért tudatosan mérsékelni akarják ezt a függőséget.

Mexikó a kínaiak menekülőútja lett, hiszen sok kínai cég Mexikóban épít gyárakat, hogy megkerülje az amerikai szankciókat, és onnan exportáljon az USA-ba. Donald Trump, aki vissza akar térni a Fehér Házba, fenyegetőzik, hogy komoly intézkedéseket hoz a Mexikóban működő kínai cégek ellen, beleértve egy lehetséges 60%-os vámot a kínai importárukra.

Az észak-amerikai szabadkereskedelmi övezet új egyezménye lehetővé teszi a kínaiak számára, hogy vámmentesen jussanak be az USA piacára Mexikón keresztül.

A globalizáció korában egyre nehezebb meghatározni egy áru nemzetiségét, hiszen Mexikóban számos autógyár van jelen, és az olcsó munkaerőt kihasználva exportálják termékeiket az Egyesült Államokba és Kanadába. A Xeneta piackutató cég szerint a konténerexport Kínából Mexikóba 60%-kal nőtt tavaly, és a Moody’s Analytics elemzése szerint nem kizárt, hogy ez az import növelte az exportot az USA irányába. Az S&P Global Market Intelligence szerint a mexikói export növekedése az USA felé nagyjából egybeesik azzal, amennyivel Mexikó importja nőtt Kínából.

Washingtonban már új szankciókon dolgoznak a Mexikón keresztül az USA-ba érkező kínai acélexport miatt, és 2026-ban, amikor újra megvizsgálják az észak-amerikai szabadkereskedelmi övezet működését, ez biztosan szóba kerül. Joe Biden elnök Pittsburghben az acélipari munkásokkal közölte, hogy korlátozni kívánja az olcsó kínai acél importját, de nem 60%-os vámmal, mint Donald Trump.

Mexikóban, különösen Monterrey városában, dübörög a gazdaság, és a beruházások folyamatosan jönnek mind Kínából, mind az Egyesült Államokból. A Morgan Stanley szerint a következő öt évben a mexikói kivitel az Egyesült Államok irányába 609 milliárd dollárra növekszik.