Mikroműanyagok jelenléte az emberi és kutyaherékben

Egy friss kutatás során minden vizsgált emberi és kutyaherében mikroműanyagokat találtak, ami aggodalomra ad okot a termékenység globális csökkenésével kapcsolatban. A Guardian által ismertetett tanulmány szerint ez nem jelenti automatikusan, hogy minden férfi heréje mikroműanyagokkal van tele, de felveti annak lehetőségét, hogy a szennyeződés hozzájárulhat a termékenység csökkenéséhez, bár további kutatásokra van szükség az összefüggés egyértelmű megállapításához.

A vizsgálat során 23 emberi herét elemeztek, melyeket 2016-ban boncolások után tároltak el, a donorok életkora 16 és 88 év között mozgott. Emellett 47 kutyaherét is megvizsgáltak, melyeket állatorvosi klinikákról gyűjtöttek össze.

Míg az emberi szervek tartósítása miatt a spermaszám már nem volt meghatározható, a frissebb kutyaherékből származó adatok azt mutatták, hogy a PVC-szennyeződés szintje és a spermaszám között fordított arányosság figyelhető meg.

Az emberi herékből grammonként átlagosan 330 mikrogramm, míg a kutyákéból 123 mikrogramm mikroműanyag került elő. A kutatás során a leggyakrabban előforduló anyag a polietilén volt, amelyből többek között műanyag zacskók és palackok készülnek, a második leggyakoribb pedig a PVC, amely különféle, a termékenységet befolyásoló vegyi anyagokat bocsáthat ki.

A műanyagok jelenléte a környezetben mára példátlan méreteket öltött, különösen a mezőgazdaságban, ahol évente 7-14 millió tonna műanyagot használnak fel. Az emberek a mindennapi tevékenységeik során – evés, ivás, légzés közben – veszik magukhoz a mikroműanyagokat, amelyeket már emberi tüdőben és még meg nem született csecsemők méhlepényében is kimutattak.

Bár a mikroműanyagok pontos egészségkárosító hatásai még nem ismertek, korábbi vizsgálatok szerint potenciálisan károsíthatják a sejteket, gyulladásokat okozhatnak, és a belőlük kioldódó vegyszerek is egészségügyi problémákat eredményezhetnek.