Ethereum árfolyamának emelkedése és a kriptopiac új trendjei

Nagyot emelkedett a hétvégén az ethereum árfolyama, miután a piacon elterjedt a hír, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet engedélyezheti az ethereum ETF-et, ami általános áremelkedést okozott a kriptopiacokon.

A Portfolio Investment Day befektetői konferencián megvitatottak szerint a kriptopiaci árfolyamok emelkedésének van egy meghatározott üteme: először a bitcoin árfolyama nő meg jelentősen, ezt követik a nagyobb coinok, mint az ethereum vagy a solana, majd a kisebb, kevésbé ismert coinok, az úgynevezett shitcoinok árfolyama emelkedik. Az elmúlt hónapokban azonban ez a szokásos minta eltért, mivel a bitcoin árfolyamának emelkedése után a második vonalbeli eszközök, mint az ethereum, nem növekedtek olyan mértékben, mint várták, és a kisebb coinok kerültek előtérbe.

Az ethereum árfolyama tavaly október és idén március között jelentősen, 2,5-szeresére nőtt, de nem érte el az új csúcsot, mint a bitcoin, így elmaradt a várakozásoktól.

A hétvégi események során az ethereum árfolyama közel 20 százalékot emelkedett, és átmenetileg meghaladta a 3700 dollárt. Bár ez még nem éri el a 2021 novemberében elért közel 4900 dolláros történelmi csúcsot, és az idén márciusi lokális csúcsot sem, az elmúlt napok emelkedése biztató jel lehet a befektetők számára.

Az árfolyam emelkedésének hátterében az állhat, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, az SEC engedélyezheti egy hagyományos tőzsdéken kereskedhető ethereum spot ETF-et. Az SEC-nek május 23-ig kell döntést hoznia, ami lehetővé teszi, hogy az összes szolgáltató egyenlő feltételek mellett indíthasson ilyen ETF-et.

Bár nincs garancia arra, hogy az SEC csütörtökig döntést hoz, a szakértők szerint 75-80 százalékra emelkedett az esélye annak, hogy az ETF engedélyezésre kerül.

Az ethereummal kapcsolatos hírek hatására a bitcoin árfolyama is emelkedett, újra 71 ezer dollár fölé nőtt, közelítve az idén március közepén elért történelmi csúcshoz. Eközben El Salvadorban, ahol a Bitcoin hivatalos fizetőeszköz, a kormány geotermikus erőforrásokat használ a bányászathoz, kihasználva a vulkánok energiáját. A közép-amerikai ország már 474 Bitcoint bányászott ki ezzel a módszerrel, és a kriptovaluta piacának újabb felfutása miatt tervek vannak egy Bitcoin City felépítésére is, amely a vulkánok által termelt geotermikus energiára alapozna.

Ez a környezetbarát megközelítés jelentős előrelépést jelenthet a kriptovaluta bányászatban, amely gyakran kerül kritika alá az energiaigényessége miatt. El Salvador példája rávilágíthat arra, hogy a kriptovaluták és a fenntarthatóság nem zárják ki egymást, hanem innovatív megoldásokkal összeegyeztethetők lehetnek.