Németországban kémkedéssel gyanúsított személyek letartóztatása

Csak ebben a hónapban hat olyan embert tartóztattak le Németországban, akiket kémkedéssel gyanúsítanak, és az érintettek Kínának és Oroszországnak gyűjthettek információkat.

Az AfD, egy német radikális jobboldali párt, különösen érintettnek tűnik ezekben az ügyekben, hiszen az európai parlamenti listájuk első két helyén lévő politikusok is gyanúba keveredtek. Maximilian Krah, a lista élén álló politikus egyik közvetlen munkatársát, Jian G.-t letartóztatták, mivel a német elhárítás szerint ő kínai kém lehet. Emellett a német ügyészség azt is vizsgálja, hogy Krah maga elfogadott-e kifizetéseket oroszpárti és kínai forrásoktól, bár ő tagadja a törvénytelenségeket.

A lista második helyezettje, Petr Bystron szintén gyanúba keveredett, mivel állítólag pénzt fogadhatott el a Voice of Europe nevű weboldaltól, amelyet az orosz titkosszolgálat egyik európai fedőszervezetének tartanak. Bystron is tagadja a vádakat.

Továbbá két orosz származású német állampolgárt tartóztattak le azzal a gyanúval, hogy megpróbálták szabotálni az Ukrajnának nyújtott német katonai segélyeket. Három másik német állampolgárt pedig azért vettek őrizetbe, mert állítólag Németországban fejlesztett motorterveket próbáltak átadni a kínai titkosszolgálatnak.

Szakértők szerint a német elhárítás és az ország vezetése ezzel a hat letartóztatással egy hónapon belül Oroszországnak és Kínának egyértelmű üzenetet küldött, jelezve, hogy nem tűrik a kémkedést. Ezzel egyidejűleg a nyugati szövetségeseknek is bizonyítani kívánnak, hogy Németország továbbra is megbízható partner, és határozottan lép fel az ellenséges kémtevékenységekkel szemben. Ez különösen fontos lehet, mivel a nyugati szövetségi rendszeren belül felmerült kérdések szerint Németország megbízhatósága kétségbe vonható volt, tekintettel arra, hogy a titkosszolgálati együttműködésekben orosz és kínai hírszerzési behatolásokra gyanakodtak.

A nemzetközi helyzet további feszültséget mutat, mivel Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, ami további bizonyíték lehet arra, hogy Németország számára is fontos a határozott fellépés az orosz agresszióval szemben.