Az új hidegháború korszaka vagy a régi folytatása?

A világpolitikai viszonyok újra a hidegháború kifejezést hozzák napirendre, amelynek aktualitását a Netflix új dokumentumfilmsorozata, a Fordulópont: A bomba és a hidegháború is feldolgozza.

A Fordulópont sorozat legújabb évadában a hidegháború évtizedeit és azok hatását a jelenre vizsgálja, különös tekintettel az Ukrajna elleni orosz agresszióra. A sorozat a hidegháborútól kezdve az amerikai-szovjet viszony alakulását mutatja be, és azt, hogy a Szovjetunió szétesése után hogyan jutottunk el a jelenlegi konfliktusig. A dokumentumfilm-sorozatot különböző vélemények érik, egyesek szerint atlantista vagy russzofób propaganda, míg mások a szélsőbalos narratívát látják benne.

A sorozat egyik epizódja különösen az atombombára fókuszál, ami néhány kritikus szerint aránytévesztés, tekintettel arra, hogy a többi rész a maradék nyolc évtized eseményeit dolgozza fel. A dokumentumfilm-sorozatban számos ismert személyiség szólal meg, köztük aktív politikusok, korábbi államfők és szakértők, mint Fiona Hill és Noam Chomsky.

A sorozat részletesen bemutatja az ötvenes évek kommunistaellenes hisztériáját, a CIA korai időszakát, valamint a Szovjetunió összeomlását és a kommunista világrend végét. A dokumentumfilm kitér a balti államok függetlenné válására és a regionális eseményekre, de Magyarország és a prágai tavasz kimarad a bemutatott történések közül.

A sorozat a jelenkori eseményeket is érinti, például az Ukrajna elleni inváziót és az amerikai külpolitika hibáit, mint például Irak megtámadása vagy a NATO-tagság ígérete Ukrajnának. A dokumentumfilm Putyin személyiségét is elemzi, kiemelve, hogy a KGB-s múltja és a nyugatbarát tüntetések iránti cinizmusa hogyan befolyásolja politikai döntéseit.

A Fordulópont: A bomba és a hidegháború minden része egy ukrajnai háborús tudósításrészlettel kezdődik, és a sorozat végén a jelenig érkezik. A dokumentumfilm-sorozat a hidegháború és az atomfegyverek kérdését feszegeti, és arra keresi a választ, hogy miért kerültek újra előtérbe ezek a témák.

Fordulópont: A bomba és a hidegháború (Turning Point: The Bomb and the Cold War), 9 epizód, 2024, Netflix.