A klímaváltozás hatása az inflációra Magyarországon

Magyarországon a klímaváltozás miatt 2035-ig az élelmiszerek ára 1,8 százalékkal magasabb lehet, mint ha nem éreznénk a klímaváltozás hatásait – állapította meg a Potsdami Éghajlatváltozási Kutatóintézet (PIK) tanulmánya.

A magyar inflációs helyzet jelenleg is komoly kihívásokkal néz szembe, és a klímaváltozás hatásai egyre inkább éreztetik hatásukat az árak alakulásában, különösen az élelmiszerek terén. A KSH adatai szerint az idei infláció márciusban 3,8 százalékos volt, az élelmiszerek ára pedig 3,6 százalékkal nőtt egy év alatt. A Magyar Nemzeti Bank célja a 3 százalék alatti infláció, 1 százalékos toleranciával, de Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már 4,5 százalékos inflációval számol idén.

A PIK tanulmánya szerint a klímaváltozás a következő évtizedben közel 1 százalékos általános áremelkedést okozhat, és 2060-ig évente akár 1,97 százalékos általános áremelkedést is jelenthet, az élelmiszerek esetében pedig 3,77 százalékos többlet drágulást prognosztizálnak.

Európai összehasonlításban Magyarország a kilencedik legnagyobb inflációs emelkedést tapasztalhatja a klímaváltozás következtében. Az Európai Központi Bank egy tavalyi tanulmánya szerint a 2022 nyarán tapasztalt hőség és szárazság 0,22 százalékponttal növelte az európai inflációt, ami a háború és az energiaválság miatt 2022-ben 9,2 százalékra, tavaly pedig 6,4 százalékra emelkedett.

James Meadway, a terület egyik vezető kutatója szerint az infláció tervezésekor egyre inkább figyelembe kell venni a klímaváltozás hatásait, például a Rajna vízállását is figyelni kellene az alapkamatok mellett. A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a klímaváltozás hatszor nagyobb kárt okozhat, mint amennyibe azok a lépések kerülnének, amelyekkel 2 Celsius-fok alatt tarthatnánk a globális felmelegedést.