Kullancspánik Magyarországon: új ragadozó hozott veszélyes fajokat

Az enyhe tél hatására Magyarországon kullancsinvázióra kell számítani, és egy új ragadozó állat, az aranysakál két veszélyes kullancsfajt hozott be a kontinens belsejébe.

Az idei évben az enyhe tél miatt sokkal több kullancssal találkozhatunk a kirándulóhelyeken, és a szakemberek szerint valóságos kullancsinvázió várható Magyarországon. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke az InfoRádióban beszélt arról, hogy az elmúlt hónapokban gyakorlatilag nem volt tél, és az előző hetekben több napon is nyári kánikula volt, ami elősegíti a kullancsok szaporodását.

A vérszívók tömegesen lepték el a természetet, a kerteket, és Kapiller Zoltán szerint Magyarországon kullancspánik alakult ki. Az átlaghőmérséklet emelkedése miatt megjelent egy ragadozó állat, az aranysakál, amely két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hozott be, amelyek a krími-kongói vérzéses láz vírust terjeszthetik.

A szakember arra figyelmeztet, hogy ezek a kullancsfajok akár tömegesen is megjelenhetnek a városi kertekben, parkokban vagy közintézmények udvaraiban. Javasolja, hogy a kirándulók lehetőség szerint a kijelölt túraútvonalakon maradjanak, és kerüljék a füves, bozótos területeket, ahol nagyobb a kullancstámadás veszélye.

Kapiller Zoltán azt is ajánlja, hogy a kirándulók használjanak kullancsriasztó spray-t, mivel csak a kémiai szerek nyújtanak megfelelő védelmet a kullancsok ellen. Fontos, hogy a túrázók kullancseltávolító kanalat hordjanak maguknál, és kerüljék a kullancs eltávolítását körömmel vagy csipesszel, mert ezáltal a vérszívó fertőzést adhat át. A kullancsszezon várhatóan szeptember elejéig tarthat.