Magyarország védelmi iparának újjáépítése

Magyarország a 2010-es években kezdte el újraépíteni a védelmi iparát, és a fejlesztések hozzájárulhatnak az ország biztonságához és a GDP növekedéséhez. A Hungarian Defense Industry Summit hadiipari konferencián Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kiemelte, hogy a magyar védelmi ipar jelenleg még csak kis hányadát adja a GDP-nek, de a következő években ez változhat, különösen a növekvő exportnak köszönhetően.

A miniszter szerint a védelmi ipar globális felértékelődése tapasztalható, és Magyarország is kiemelt figyelmet fordít a szektor fejlesztésére, amit bizonyít, hogy elérte a NATO által előírt 2 százalékos védelmi kiadási küszöböt. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy a világban jelenleg háborús idők uralkodnak, amiből egyelőre nem látszik kiút, de a magyar kormány elsődleges célja a béke.

Fellegi Tamás, az EuroAtlantic Zrt. alapítója a geopolitikai rend változásaira és a háborús időkre hívta fel a figyelmet, és megemlítette, hogy az Európai Unió is ösztönzi a védelmi ipari befektetéseket. Kajári Ferenc, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, a KFOR első magyar parancsnoka szerint Magyarországot keletről és délről fenyegethetik veszélyek, és a NATO-követelmények figyelembevételével tervezik a fejlesztéseket, beleértve egy gépesített lövészdandár kialakítását 2028-30-ra, valamint két további dandár kialakítását is.

Sárhegyi István, a 4iG Space and Technology Zrt. megbízott vezérigazgatója az űripar fejlődéséről és a kis- és középhatalmak piacra lépéséről beszélt, míg Palkovics László, az N7 Holding vezetője elmondta, hogy a magyar kormány célja a védelmi ipari kapacitások építése, és a hadsereg a kutatás-fejlesztési fázisban is részt vehet a gyártási folyamatokban.

Fellegi Áron, az EuroAtlantic Zrt alelnöke a konferencia céljáról beszélt, amely a védelmi ipar szereplői közötti párbeszéd elősegítése volt. Bánfalvi Levente, kül- és biztonságpolitikai képviselő (PSC), rendkívüli és meghatalmazott nagykövet szerint a védelem kiemelt szerepet kap Brüsszelben, és két kihívással néznek szembe: az európai védelmi ipar fejlesztése és fragmentációjának csökkentése.

A Magyar Honvédség teljes átalakítása zajlik, ugyanis a 21. századi, NATO-kompatibilis, világszínvonalú haderő épül haditechnikai értelemben, amelyben kultúra- és szemléletváltás is zajlik. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter elmondta, hogy az országban öt helyen jöttek létre honvédelmi sportközpontok, és már 149 iskolában zajlik a haderőfejlesztés egyik legsikeresebb programja, a Honvéd Kadét Program oktatása, így 9500 fiatal ismerkedik a katonai alapismeretekkel.

„A magyar huszár lelke ma is él, itt él a katonai pályát választó magyar fiatalokban, minden hivatásos és tartalékos katonában, csak a technika, a környezet változott körülöttünk” – ezekkel a szavakkal emlékezett meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf a magyar huszárezredes, Fabriczy Kováts Mihály születésének 300. évfordulójáról, hozzátéve, hogy a "Ne más kormányozzon!" jelszó ma is aktuális, különösen az önkormányzati és az európai uniós választások előtt.