Melyik a legnézettebb magyar film?

A magyar filmek nézettsége kapcsán mindig élénk vita alakul ki, és ezúttal az Index Kultúra rovatának podcastjában is téma volt ez a kérdés. A pontos választ nehéz lenne megadni, de a Mágnás Miska, Meseautó, Egri csillagok című filmek mind esélyesek lehetnek a címre. Április 30-án pedig különösen fontos, hogy magyar filmeket nézzünk, hiszen ekkor ünnepeljük a magyar film napját.

  1. április 20-án mutatták be az első magyar filmet, A táncz címmel, amelyet Zsitkovszky Béla rendezett, és Pekár Gyula ötlete alapján készült. Ez a rövid, néma film 24 táncmozdulatot tartalmazott, és bár mára már nem maradt fenn, mégis fontos mérföldkő a magyar filmgyártás történetében. Emiatt 2018-tól ezen a napon ünnepeljük a magyar filmet.

Az Index Kultúra rovatának arútluK podcastjában felmerült a kérdés, hogy vajon melyik magyar film lehet az, amit a legtöbben láttak. A műsorban Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója is vendég volt, aki a Mágnás Miska című filmet említette mint esélyes alkotást. Bár más források szerint az Egri csillagok vagy A kőszívű ember fiai című filmek is 9 millió fölötti nézőszámmal büszkélkedhetnek, a podcastban nem állapítottak meg egyértelmű győztest.

A beszélgetés során szó esett a magyar filmek sajátosságairól, arról, hogy a magyarok nélkül Hollywood is másmilyen lenne, a filmkészítés költségeiről, valamint arról, hogy a szerzői filmek mellett mennyire fontosak a történelmi filmek is.

Végül a podcast hallgatóit arra kérték, hogy gondolkozzanak el azon, melyik a kedvenc magyar filmjük, és egy 25-ös listából válasszák ki a legkedvesebb alkotást. A szavazásra buzdítás mellett lehetőségük van az arútluK podcast előző adásának meghallgatására is.

(Borítókép: Részlet a Mágnás Miska című filmből. Fotó: Port.hu)