Az anafilaxiás allergiások biztonságáért közösségi összefogás szükséges

Széleskörű társadalmi összefogásra van szükség annak érdekében, hogy az anafilaxiás allergiával küzdők biztonságban élhessenek. Egy online oktatóprogram segítségével már rövid idő alatt bárki elsajátíthatja a súlyos allergiás reakciók felismeréséhez és kezeléséhez szükséges alapismereteket.

Papp Gábor gyermektüdőgyógyász allergológus szerint az anafilaxia időben történő felismerése és a megelőzés fontosabb, mint a kezelés. Az általa létrehozott AKI (Allergia Képzett Iskola) program segítségével a pedagógusok és más érdeklődők is megismerhetik az ételallergiával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Az anafilaxia egy extrém súlyos, életveszélyes állapot, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. A tünetek között szerepelhet torokkaparás, köhögés, bőrön megjelenő hólyagok, duzzanatok, valamint keringészavar, nehézlégzés, oxigénhiány és eszméletvesztés is. Az adrenalin injekció azonnali (ön)beadása segíthet a túlélésben.

A közoktatási intézményekben 2021. szeptember 1-től kiemelt figyelmet kell fordítani az anafilaxiás allergiában szenvedő gyerekekre. Ez azt jelenti, hogy a bölcsődéknek, óvodáknak és iskoláknak fel kell készülniük az ételallergiás gyermekek fogadására, az anafilaxia felismerésére és elsődleges ellátására.

Papp Gábor szerint a pedagógusoknak és az iskolákban dolgozó minden személynek, a kisegítő munkatársaktól kezdve, ismerniük kell az anafilaxiás allergiát. Az AKI program keretében már több mint kétezer pedagógus regisztrált, és a résztvevők nagy része már be is fejezte az oktatást.

Az ételallergiás gyerekek aránya a fejlett világban 7-8 százalékra tehető, míg az ételallergiás felnőtteké aránya valamivel alacsonyabb, 5-6 százalék. A gyermekkori anafilaxiás reakciók 15-20 százaléka közoktatási intézményben lép fel. Papp Gábor szerint a modern életvitel következtében megváltozott bélflóra és mikrobiom, az agyonfinomított élelmiszerek, valamint a kevesebb gyermekkori betegség is hozzájárulhat a súlyos ételallergia-járványhoz.

A cikk a Viatris támogatásával készült.