Brutális bérkülönbségek vannak az országban

Magyarországon jelentős területi különbségek figyelhetők meg a bérek terén, amelyek a gazdasági fejlettség eltéréseit is tükrözik.

Az economx.hu szerint hazánkban, a kelet-közép-európai régióhoz hasonlóan, a főváros dominanciája érvényesül, és az egyes régiók fejlettségét az országon belüli helyzetük határozza meg, különösen a kelet-nyugat irányú különbségek kiemelkedőek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján 2021-ben Budapest fejlettsége az országos átlag több mint kétszeresét (208 százalékát) tette ki, ami vásárlóerő-paritáson az EU-átlag másfélszerese. Budapest és Pest megye együttesen az országos GDP közel felét produkálja. Ezzel szemben a Győr-Moson-Sopron, Fejér és Komárom-Esztergom megyék GDP-je az egy főre jutó országos átlag felett vagy annak környékén mozog, míg a többi vármegye fejlettsége 60 és 80 százalék közötti.

A munkaerőpiac terén is hasonló eltérések figyelhetők meg. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete Nógrád megyében nőtt a legnagyobb mértékben, 20,4 százalékkal, míg Tolna megyében a legkisebb mértékű, 14,4 százalékos emelkedést regisztrálták.

2022-ben a legmagasabb bruttó átlagkeresetet továbbra is Budapesten jegyezték, 617 ezer forintot, míg Győr-Moson-Sopron megyében a 520 ezer forintos átlagkereset is meghaladta az országos átlagot, amely 500 ezer forint volt. A legalacsonyabb átlagkeresetet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében regisztrálták, ahol a havi bruttó átlagkereset mindössze 357 ezer forint, az országos átlag 71 százaléka.