A kedvezményes lakásáfa meghosszabbítása üdvözölt, de a tartós 5 százalék lenne az ideális

Az ingatlanfejlesztők üdvözlik a kormány döntését, amely szerint a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa két évvel meghosszabbodik, de a legjobb megoldás az lenne, ha ez az arány véglegesíthető lenne - vélekedik Kiss Gábor, a Metrodom ügyvezetője és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület alelnöke.

A kormány múlt héten jelentette be, hogy 2026. december 31-ig meghosszabbítja a 150 négyzetméternél kisebb új építésű lakásokra és a 300 négyzetméternél kisebb családi házakra vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. Kiss Gábor szerint az IFK már régóta és folyamatosan szorgalmazza, hogy az új lakások adásvételét terhelő áfa tartósan alacsony szinten maradjon, amely a régió több országában is hasonló mértékű.

A szakértő hangsúlyozza, hogy bár a fejlesztők örülnek a hosszabbításnak, ez már a harmadik ilyen alkalom az elmúlt években, ami nem segíti elő a kiszámítható üzleti környezetet. Kiss Gábor szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a jogalkotók hosszú távon elköteleződnének amellett, hogy az új építésű lakások áfája véglegesen 5 százalék maradna.

Az újlakáseladások terén az év eleje pozitív kezdést mutatott, a lakáseladások élénkülésével, amit a kamatcsökkenés, a CSOK Plusz bevezetése és a befektetői érdeklődés is támogatott. Azonban a korábbi évek eladási szintjei még nem érhetők el, ami Kiss Gábor szerint annak tulajdonítható, hogy az emberek még nem nyerték vissza a jövőbe vetett hitüket, a GDP-növekedés nem látszik stabilnak, a munkahelyek bizonytalannak tűnnek, és a hitelkamatok még mindig 6% körül vannak. A Metrodom ügyvezetője úgy véli, hogy a lakáspiaci hitelezés élénküléséhez 5% alatti kamatok szükségesek.