Győri vasútvonal felújítása és a menetrend változásai

Ismét változik a menetrend a győri vasútvonalon, ahol a felújítási munkálatok mellett Ferencvárosnál és Csornánál is karbantartások lesznek. A MÁV és a GYSEV karbantartási munkálatai miatt pótlóbuszokra is szükség lesz, és több vonat más állomásról indul.

Április 27-én kezdődik és május 9-ig tart a Budapest-Győr vasútvonal felújításának újabb szakasza, amely során vágány- és váltószabályozásokat, ágyazatpótlást, sínfeszültség-feloldást, felsővezeték-karbantartást végeznek a Bicske és Szárliget közötti szakaszon. A munkálatokat nehezíti, hogy Ferencváros és Kelenföld között is pályarekonstrukció zajlik, és május 6-9. között a GYSEV is karbantartást végez a Győr-Csorna szakaszon.

Korábban, április közepén Biatorbágy és Herceghalom között már végeztek hasonló munkálatokat, ahol a napközbeni munkavégzés alatt a vonatok a másik vágányon közlekedhettek. A felújítások a tervek szerint július elejéig folytatódnak, és ez idő alatt a menetrendet is módosítani kell.

Az S12-es vonatok csak a Déli pályaudvar és Bicske, valamint Tatabánya és Oroszlány között közlekednek, kivéve három reggeli vonatot, amelyek teljes útvonalon mennek. A Tatabánya és Oroszlány közötti S12-es vonatok többsége módosított menetrend szerint, Tatabányán az S10-es vonatokhoz csatlakozva közlekedik. A Bicskéről reggel 8 óra után a fővárosba tartó S12-es vonatok 6 perccel korábban indulnak.

A Tatabányáról a Délibe korán reggel induló vonatok szombaton, vasárnap és május 1-jén nem közlekednek. A G10-es vonatok közül néhány a megszokottnál korábban indul, és csak Kelenföldtől közlekedik, vagy a Keleti helyett a Déliből indul. A 18:01-es vonatot pedig nem indítják el.

A Déli pályaudvarról Győrbe tartó S10-es vonat munkanapokon a Keleti pályaudvarról indul 17:15-kor, és megáll Ferencváros állomáson is. A vasárnaponként Győrből a Keleti pályaudvarra tartó InterRégiók nem közlekednek, és az egyik InterRégió 24 perccel később indul.

Május 6. és 9. között, amikor a GYSEV karbantartást végez, a soproni InterCityk helyett pótlóbusz közlekedik Győr és Csorna között, és a szombathelyi InterCityk helyett is pótlóbusz jár Győr és Szombathely között. A nemzetközi utasok Budapest és Győr között railjettel, onnan pótlóbusszal Szombathelyig utazhatnak, és vissza.

A szombathelyi és soproni InterCityk többsége csak Budapest-Kelenföldig közlekedik, és onnan is indul, a megszokottnál korábban. A Győrből a Keleti pályaudvarra tartó Arrabona InterCity, valamint a hétvégi InterRégió is korábban indul.