Gázai tömegsírok és izraeli tűzszüneti javaslat

Gázában a Nasszer kórház területén talált tömegsírokban összesen 392 holttestet tártak fel a hatóságok, melyek közül néhányon sebészi köpenyt is találtak. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) cáfolja, hogy ők temettek volna el palesztinokat tömegsírokba, és a gázai hatóságok is elismerték, hogy korábban mintegy száz holttestet helyeztek el a kórház környéki sírokban.

A gázai hatóságok három tömegsírt tártak fel a Nasszer kórház területén Hán Júniszban, melyek közül az egyiket a hullaház előtt, a másodikat mögötte, a harmadikat pedig északabbra találták meg. A hatóságok szerint a sírokban gyermekek holttesteit is eltemették, ami szerintük a népirtás bűncselekményére utal. A vizsgálat még folyamatban van, de a hatóságok állítása szerint legalább 20 civilt élve temettek el, bár ennek bizonyítékait nem hozták nyilvánosságra.

A gázai palesztin polgári védelem az ENSZ-től nemzetközi bizottság felállítását kérte a tömegsírok kivizsgálására. Az ENSZ vezetése már indítványozta a vizsgálatot, de annak kivitelezése még nem tisztázott. Stephane Dujarric, az ENSZ szóvivője szerint a nyomozóknak, akár honnan is érkeznek, be kell jutniuk Gázába, ami több ország, köztük Izrael engedélyét igényli.

A Hamász közölte, hogy megvizsgálja Izrael új tűzszüneti javaslatát, amelyet a The Guardian és az AP hírügynökség is megerősített. Egyiptom közvetítésével próbálnak megállapodásra jutni a háború lezárásáról. Khalil al-Hayya, a Hamász magas rangú vezetője elmondta, hogy értékelik az izraeli ajánlatot, és miután tanulmányozták, benyújtják válaszukat. Az izraeli javaslat részleteit nem hozták nyilvánosságra, de az a Hamász két héttel korábbi javaslatára adott válasz. A tárgyalások középpontjában egy hathetes tűzszünet és 40 izraeli túsz szabadon bocsátása állt, cserébe több száz palesztin fogoly szabadulhatott volna ki izraeli börtönökből.