A diákok németérettségivel zárják a hetet

Pénteken reggel 9-kor kezdődik a német írásbeli érettségi, ahol a középszinten 7772, emelten pedig 2332 diák ad számot tudásáról. Az érettségi minden nyelvből azonos struktúrájú, négy részből álló írásbeli vizsgát jelent, ahol a középszintű vizsgázók 180 percet, az emelt szintűek pedig 240 percet kapnak a feladatok megoldására.

Az írásbeli vizsga négy részből áll, amelyek közé tartozik az olvasott szöveg értése, a nyelvhelyesség, a hallott szöveg értése és az íráskészség. A szövegértési feladatokat a középszintű diákok 60 perc, az emelt szintűek 70 perc alatt oldják meg, mely során hétköznapi nyelvezetű szövegeket kell értelmezniük, és különböző típusú feladatokat kell megoldaniuk. Idén a középszintű németérettségi első részében, vagyis a szövegértésben olyan témakörök szerepeltek, mint a németországi trópusi sziget, interjú a "Good bye, Lenin" színészével és nyelvtanuláshoz használható applikációk.

A szövegértés után következik a nyelvhelyesség, ahol a középszinten 30 perc, emelten pedig 50 perc áll rendelkezésre a feladatok elvégzésére. Ebben a részben a szókincs és a nyelvtani szerkezetek ismeretét mérik fel különböző feladattípusokon keresztül.

A hallott szöveg értése során a vizsgázók hétköznapi, érdekes hanganyagokat hallgatnak meg, amelyeket kétszer játszanak le számukra. A feladatok megoldására nincs külön idősáv, a hallgatás közben kell azokat elvégezni.

Az íráskészségi részben a diákoknak két szöveget kell megírniuk, egy rövidebb és egy hosszabb levelet a megadott témában. Középszinten 60 perc, emelten pedig 90 perc áll rendelkezésükre a feladatok elvégzésére. Ebben a vizsgarészben mindkét szinten használhatnak egy- vagy kétnyelvű nyomtatott szótárt.

A középszintű írásbeli németérettségin összesen 117 pontot, míg az emelt szintűn 120 pontot lehet szerezni. A középszinten az olvasott szöveg értésével, a hallott szöveg értésével és az íráskészséggel egyaránt 33-33 pontot, a nyelvhelyességgel pedig 18 pontot lehet szerezni. Emelt szinten minden vizsgarész legfeljebb 30 pontot ér.

Az emelt szintű szóbeli vizsgák idén június 5-12. között, a középszintűek pedig június 17. és július 3. között lesznek megtartva.

Az Oktatási Hivatal a vizsgát követő napon hozza nyilvánosságra az érettségi feladatsorokat és a javítási-értékelési útmutatókat a honlapján. A reggel 8.00, valamint 9.00 órakor kezdődő vizsgák esetében a számonkérés másnapján reggel 8.00 órakor, a 14.00 órakor kezdődő vizsgáknál pedig a megmérettetést követő nap 14.00 órakor.