Tornádók pusztítása az USA déli és középső részein

Az Egyesült Államok déli és középső részeiben tomboló heves viharok és tornádók következtében négy ember vesztette életét, és sokan váltak földönfutóvá, miután otthonaik porig romboltak.

Csütörtökre az Egyesült Államokban a viharok áldozatainak száma négyre emelkedett. Tennessee államban több helyen is tornádók csapódtak le, Nashville közelében egy ember halt meg, amikor a forgószél egész családi házakat mozdított el a talapzatukról. Knoxville közelében egy fiatal nő lett a vihar halálos áldozata, ahol a szél villanyvezetékeket szakított le, fákat döntött ki és lakóépületeket semmisített meg.

A felhőszakadások miatt villámáradások alakultak ki, és több embert kellett a vízből kimenteni. Nashville nemzetközi repülőterének forgalmát is egy időre leállították a tornádóriasztás miatt. Az állam több megyéjében tanítási szünetet rendeltek el, Georgia állam egyes részein pedig zárva maradtak az iskolák vagy távoktatásra tértek át. Atlanta és Charlotte repülőterein is késések és fennakadások voltak a viharok miatt.

Észak-Karolinában már szerda éjszaka veszélyhelyzetet hirdettek, miután a szél nagy területen szakította le az elektromos vezetékeket, és fákat döntött ki. Egy autóra zuhant fa miatt egy ember meghalt, és egy másikat kórházba kellett szállítani.

Alabama államban egy tornádó mintegy 20 otthonban okozott károkat, és több északi államban is jelentettek forgószél megjelenését. Pennsylvaniában, Nyugat-Virginiában idén már a tizenegyedik tornádót regisztrálták, ami jelentősen meghaladja az éves átlagot. A viharok következtében a déli szövetségi államokban mintegy negyedmillió otthonban szűnt meg az áramellátás.

Oklahoma államban hétfőn, Michigan, Ohio és Indiana államokban pedig kedden tomboltak a tornádók, ahol számos épület megsemmisült. Michiganben egy csomagszállító vállalat raktárát is részben lerombolta a szélvihar, ahol 50 ember rekedt az épületben.

Az idei április a középső térségben mintegy 300 tornádóval a második legviharosabb április lett az Egyesült Államok történetében. Texas keleti és déli részein a hét elején rendkívüli áradásokkal kellett megküzdeniük az ott élőknek, Houston környékén több száz embert kellett kimenekíteni az elöntött épületekből.