Fásy Ádám török fasírt receptje

A köfte, a török konyha egyik kedvelt fogása, amely ízvilágában hasonlít a magyar fasírthoz, de jellegzetes fűszerezésével különbözik attól. Fásy Ádám változatában a köfte soha nem készülhet sertéshúsból, és többféle formában is elkészíthető, legyen az lapos vagy hosszúkás, sőt, akár nyársra is fűzhető.

Hozzávalók négy személyre:

  • 80 dkg darált marhahús
  • 80 dkg burgonya
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt csili
  • Fél teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 darab citrom leve
  • 1 üveg paprikaszósz (200 g)
  • Olaj a sütéshez
  • Só, bors, római kömény.

Elkészítés:

A darált húst a lereszelt fokhagymával és vöröshagymával, a zsemlemorzsával, a szódabikarbónával, a citromlével, fél deciliter vízzel és a fűszerekkel összegyúrjuk, majd két órán át hűtőszekrényben pihentetjük. A burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk, enyhén sós vízben előfőzzük, lecsepegtetjük és bő, forró olajban kisütjük. A húsmasszából diónyi golyókat formázunk, ellapítjuk, majd olajban kisütjük. Lilahagymával, ízlés szerint erős paprikaszósszal, tzatzikivel, pitával és sültburgonyával tálaljuk.

Tzatziki készítése:

  • 40 dkg kígyóuborka
  • 4 dl görög joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Fél citrom leve
  • Só, bors.

Az uborkát megmossuk, lereszeljük, besózzuk, állni hagyjuk, míg levet ereszt, majd enyhén kinyomkodjuk. A joghurthoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, pár csepp citromlével ízesítjük és összekeverjük az uborkával. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.

Pita elkészítése:

  • 3 dl langyos víz
  • 1 dkg élesztő
  • Fél teáskanál kristálycukor
  • Fél evőkanál só
  • 50 dkg liszt
  • 1 evőkanál olívaolaj.

Az élesztőt a langyos vízzel és cukorral felfuttatjuk. A sóval összekevert lisztet meggyúrjuk a felfuttatott élesztővel, majd egy órán át meleg helyen kelesztjük. Lisztes kézzel négy-öt golyót formázunk belőle, további tíz percig pihentetjük. Ezután meghintjük liszttel és egy-két centiméter vastagra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 250 Celsius-fokos sütőben sütjük, körülbelül öt perc múlva, amikor felpúposodik, megfordítjuk, és zsemleszínűre sütjük. Tálalásig konyharuhával letakarjuk.