Fásy Ádám török fasírt receptje
A köfte, a török konyha egyik kedvelt fogása, amely ízvilágában hasonlít a magyar fasírthoz, de jellegzetes fűszerezésével különbözik attól. Fásy Ádám változatában a köfte soha nem készülhet sertéshúsból, és többféle formában is elkészíthető, legyen az lapos vagy hosszúkás, sőt, akár nyársra is fűzhető.
Hozzávalók négy személyre:
- 80 dkg darált marhahús
- 80 dkg burgonya
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt csili
- Fél teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 darab citrom leve
- 1 üveg paprikaszósz (200 g)
- Olaj a sütéshez
- Só, bors, római kömény.
Elkészítés:
A darált húst a lereszelt fokhagymával és vöröshagymával, a zsemlemorzsával, a szódabikarbónával, a citromlével, fél deciliter vízzel és a fűszerekkel összegyúrjuk, majd két órán át hűtőszekrényben pihentetjük. A burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk, enyhén sós vízben előfőzzük, lecsepegtetjük és bő, forró olajban kisütjük. A húsmasszából diónyi golyókat formázunk, ellapítjuk, majd olajban kisütjük. Lilahagymával, ízlés szerint erős paprikaszósszal, tzatzikivel, pitával és sültburgonyával tálaljuk.
Tzatziki készítése:
- 40 dkg kígyóuborka
- 4 dl görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- Fél citrom leve
- Só, bors.
Az uborkát megmossuk, lereszeljük, besózzuk, állni hagyjuk, míg levet ereszt, majd enyhén kinyomkodjuk. A joghurthoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, pár csepp citromlével ízesítjük és összekeverjük az uborkával. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.
Pita elkészítése:
- 3 dl langyos víz
- 1 dkg élesztő
- Fél teáskanál kristálycukor
- Fél evőkanál só
- 50 dkg liszt
- 1 evőkanál olívaolaj.
Az élesztőt a langyos vízzel és cukorral felfuttatjuk. A sóval összekevert lisztet meggyúrjuk a felfuttatott élesztővel, majd egy órán át meleg helyen kelesztjük. Lisztes kézzel négy-öt golyót formázunk belőle, további tíz percig pihentetjük. Ezután meghintjük liszttel és egy-két centiméter vastagra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 250 Celsius-fokos sütőben sütjük, körülbelül öt perc múlva, amikor felpúposodik, megfordítjuk, és zsemleszínűre sütjük. Tálalásig konyharuhával letakarjuk.