Ezek a fák túlélték az atombombát

Amikor a második világháború végnapjaiban atombombát dobtak Hirosimára, a város elképesztő pusztuláson esett át. A becslések szerint nagyjából 140 ezer ember halt meg, és több mint 60 ezer épület omlott össze pillanatok alatt. A törmelékek és romok ellenére azonban megmaradtak az élet nyomai: több fa is átvészelte a sugárzást a város szívében.

A Naka-ku kerületben, a Honkawa folyó melletti füves parkban található egy babiloni szomorúfűz, amelyet jóval a második világháború előtt ültettek. Ez a növény mindössze 370 méterre helyezkedik el a bomba gyújtópontjától, a T-alakú Aioi-hídtól.

A fűzfa törzse a Little Boy bomba becsapódásának következtében széthasadt, de a mai napig él és új hajtásokat is nevel.

Dr. Nassrine Azimi, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Képzési és Kutatási Intézetének vezető tanácsadója szerint a fák figyelik, hogyan élünk: emlékeznek mindenre, ami eddig történt, és mindezt megosztják velünk üzenet formájában. A fennmaradt növényeket japánul hibakujumokunak nevezik, ami nagyjából lebombázott fákként fordítható le. Az általa is alapított Hirosima Green Legacy nevű szervezet napjainkban nagyjából 62 ilyen hirosimai növényt tart számon.

A babiloni szomorúfűzön kívül számos más faj is megtalálható ezek között, többek között óriás kámforfák, datolyapálmák, eukaliptusz bokrok és Yoshino cseresznyefák. Nagaszakiban, a másik lebombázott városban is vezetnek hasonló nyilvántartást, ahol nagyjából 50 hibakujumokut tartanak számon a bomba hipocentrumának 4 kilométeres körzetében. Sok növényen felfedezhetők a radioaktív csapadék okozta hegek, de a növények mégis hajtanak, évtizedek múltán is.

: IFLScience