Az emberiség kimerültsége és a Dűne kritikája

Uj Péter szerint az emberiség jelentős része mentálisan kimerült, amit a Dűne című film nemzetközi sikeréből is ki lehet következtetni. A szerző a film kapcsán kifejti, hogy a tudományos-fantasztikus alkotás szellemileg visszamaradott és unalmas, és a globális lelkesedés iránta aggodalomra ad okot.

Uj Péter a 444 Közösség vagy a 444 Belső Kör csomag előfizetőinek szóló heti hírlevelében osztotta meg véleményét a "Homokbucka II." című amerikai tudományos-fantasztikus scifi filmről, amelyet sérelmesnek talált. A szerző szerint a film szájbarágós és ostoba, ami különösen aggasztó, tekintettel a mű nemzetközi sikerére. Uj Péter úgy véli, hogy a film népszerűsége arra utal, hogy az emberiség jelentős része fejben elfáradt, és ez a kimerültség komoly következményekkel járhat a jövőben.

A szerző említést tesz arról is, hogy a jelenlegi globális rendszer összetettsége és a technológiai, valamint társadalmi változások gyorsasága miatt az emberiség nehéz helyzetben van. Uj Péter hivatkozik Yuval Noah Harari tételére, amely szerint a korábbi nagy változásokat követően két világháború tört ki, és figyelembe véve a jelenlegi fegyverrendszereket, valamint a környezeti problémákat, az emberiségnek komoly kihívásokkal kell szembenéznie.

A hírlevélben megjegyzi, hogy a helyzetet talán Magyar Péter javíthatja meg, de ez inkább csak egy ironikus megjegyzésnek tűnik. Az írás végén Uj Péter arra ösztönzi az olvasókat, hogy előfizessenek a heti hírlevélre további tartalmakért.