"Senki sem emlékszik már Angyalkára" - Széthullott a vörösiszap kis áldozatának családja

"Már azt is elfelejtették az emberek, mi történt itt" - mondja keserűen Juhász Zoltán, Angyalka édesapja. A tragédia, amely a család életét tönkretette, nemhogy nem találtak azóta magukra, de szét is szakadtak.

A 2010. október 4-én történt vörösiszap-katasztrófa során tíz ember vesztette életét, amikor az Ajkai Timföldgyár vörösiszap-tározójának gátja átszakadt, és több mint egymillió köbméternyi zagy három települést, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet öntött el, negyven négyzetkilométeres területen okozva felbecsülhetetlen károkat. A katasztrófa következtében százötvenen sérültek meg, és a Torna-patak élővilágát is kipusztította a lúgos anyag.

A bíróság komoly kártérítést ítélt meg a károsultaknak, de a Juhász család harminckét millió forintos kártérítése sem enyhíthette a fájdalmukat.

Juhász Zoltán a Blikknek adott korábbi nyilatkozatában emlékezett vissza a tragikus eseményekre: "Azt a három órát, amíg a gerendán lógtam, és alattam az ár, sose felejtem el. Láttam, hogy a szomszéd ház sarkát elvitte a sodrás, szegény kisöregek, gondoltam, nyugodjanak békében. S már semmilyen ítélet nem hozza vissza az én Angyalkámat sem." Az édesapa akkor még nem sejtette, hogy a túlélés még nehezebb lesz, mint hitte. A gyötrelmek is szerepet játszhattak abban, hogy Angyalka szülei elváltak, az édesanya új társ mellett keresi a boldogságot, és magával vitte a gyerekeket is.

"Jól vagyok, de a volt feleségem sorsa már nem érdekel" - mondta megtörten az édesapa. "A gyerekeket azóta nem láthattam, Ádám fiam nem nagyon tartja velem a kapcsolatot és Dóri is az anyja mellett van. Ha készen lesz a házam, akkor talán majd elhozhatom őket..." - kesergett a férfi, aki azóta el is költözött a településről.

A családi otthonban korábban mindenhol a gyerekek fotói díszítették a falakat, Angyalka képével a központban. Mostanra ez is a múlté. "Angyalka? Itt már azt is elfelejtették, mi történt. Senki sem emlékszik már Angyalkára" - mondta a férfi. "Már csak a családtagok és az évfordulón néhány ismerős emlékezik meg a tragédiáról. Sok lett az új lakó Kolontáron, sokan jöttek ide, miután lementek az ingatlanárak, nekik pedig ez az egész már semmit sem jelent."

Hárman kerültek börtönbe

A Győri Ítélőtábla 2019. december 13-án hozott jogerős ítéletében három vádlottat letöltendő szabadságvesztéssel sújtott. Az elsőrendű vádlott, B. Zoltán, a Mal Zrt. egykori vezérigazgatója négy év börtönt kapott, D. József Bálint, a cég egykori műszaki igazgatója három év, D. József, a cég korábbi üzemvezetője pedig két és fél év börtönbüntetést kapott.