A MÁV közérdekű munkára ítéltek foglalkoztatásában vesz részt

A magyar munkaerőpiac telítettsége miatt nehézségekbe ütközik a közérdekű munkára ítélt személyek elhelyezése, ezért a MÁV állami vállalatként megállapodást kötött a minisztériumokkal és a kormányhivatalokkal az ilyen típusú munkaerő foglalkoztatására.

A MÁV és a fővárosi kormányhivatal, valamint az illetékes minisztériumok között létrejött egyezség értelmében a közérdekű munkára ítélt személyek a vasúttársaságnál is dolgozhatnak. A kormányhivatal bevonása a megállapodásba azért volt szükséges, mert a pártolói felügyeleti szolgálat, amely a közérdekű munka ítéleteinek végrehajtásáért felelős, ezen a szervezeten belül működik.

Répássy Róbert államtitkár a megállapodás aláírását követően elmondta, hogy 2023-ban több mint 28 ezer közérdekű munkára ítélt személy büntetése volt folyamatban. Azonban a magyar munkaerőpiac telítettsége és az ország bizonyos részein a munkalehetőségek hiánya miatt nem mindig könnyű gyorsan munkát találni az ítéltek számára. Eddig főként az önkormányzatok alkalmazták őket, de a cél, hogy az egész országban hatékonyan lehessen végrehajtani ezt a büntetést.

A MÁV-hoz pontosan hány közérdekű munkára ítéltet küldenek, és milyen feladatokat látnak majd el, továbbá milyen más állami szervekkel terveznek hasonló együttműködéseket, arról a vasúttársaság egyelőre nem nyújtott bővebb tájékoztatást.