Mészáros Lőrinc csoportja helyreigazítást kért egy véleménycikkel kapcsolatban

A Forbes magazin által közzétett véleménycikk kapcsán a Mészáros Csoport helyreigazítást kért, azonban a bíróságok nem rendelhetnek el helyreigazítást véleménycikkek esetében.

Április 26-án a Forbes magazinban megjelent egy véleménycikk, amelyet Zsiborás Gergő írt, és amelyben kritikát fogalmazott meg a Mészáros Lőrinc cégcsoport sajtóközleményeinek terjesztési módjával kapcsolatban. A cikk szerint a cégcsoport úgy küldi ki a közleményeket, hogy azokat csak teljes egészében szabadna közölni, amit a szerző nonszensznek nevezett.

A cikkre reagálva a Mészáros Csoport ügyvédje helyreigazítási kérelmet nyújtott be a Forbes magazinhoz. A Forbes válaszában, amelyet a Média1 ismertetett, kiemelte, hogy a magyar jogrendszerben csak valótlan tényállítások esetén lehetséges a helyreigazítás, vélemények és értékítéletek esetében nem.

A Forbes válaszában továbbá hangsúlyozta, hogy a független sajtó működésébe nem fér bele, hogy a szerkesztői szabadságot korlátozzák, és hogy a sajtóközleményeket szó szerint kellene közölniük. A lap álláspontja szerint a helyreigazítás és a sajtóközlemény fogalmát nem szabad összekeverni.