Ukrajna kártérítést és segítséget nyújt a háború áldozatainak

Az ukrajnai konfliktus legfrissebb fejleményeiről számolunk be, beleértve az orosz fogságban szexuálisan bántalmazott nőknek nyújtott kártérítést és segítséget.

Ukrajna, több más ország támogatásával, elkezdte a kártérítés kifizetését azoknak a nőknek, akiket az orosz katonák megerőszakoltak. Ez az intézkedés nemcsak pénzbeli kártérítést, hanem orvosi, adminisztrációs és pszichológiai segítséget is magában foglal. Ludmila Husejnova, aki több mint három évet töltött a szeparatista erők fogságában, a Guardian cikkében nyilatkozott az ügyről.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke szerint Oroszország idén már 9000 irányított bombát vetett be az ország ellen. Zelenszkij újabb Patriot rakétarendszerek beszerzését kérte az Egyesült Államoktól, pontosan hét darabot, hogy hatékonyabban tudják védekezni az orosz vadászbombázók ellen. A Sky News információi szerint az amerikai segítség megakadása is hozzájárult a helyzet súlyosbodásához.

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke bejelentette Twitteren, hogy hamarosan újabb fegyverszállítmányt küldenek Ukrajnának.

Anthony Blinken, az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország komoly nehézségekkel küzdene Ukrajnában, ha nem kapna támogatást Kínától. Blinken pénteken Kínában tárgyalt, többek között Hszi Csin-ping elnökkel is, és megemlítette, hogy Kína alkatrészeket szállít az orosz fegyvergyártás számára. A New York Times értesülései szerint ez a támogatás jelentős segítséget jelent Oroszországnak.

A Forbes oroszországi kiadványának újságíróját, Szergej Mingazovot letartóztatták és álhírterjesztéssel vádolják, mert a bucsai eseményekről posztolt a saját Telegram-csatornáján. Az ügyvédje szerint az újságírót az észak-koreai határ melletti Kabarovszkba szállították, és a Forbes információi szerint nem tudtak vele kommunikálni. A The Moscow Times jelentése szerint Mingazovot azért vették őrizetbe, mert a bucsai mészárlásról posztolt a közösségi médiában. Az oroszországi emberi jogi csoportok szerint több száz orosz állampolgárt vettek őrizetbe azért, mert bírálták Moszkva Kijev ellen indított háborúját, különösen azokat, akik a bucsai mészárlással kapcsolatban feszegetik az orosz haderő felelősségét.

Az oroszok hivatalosan tagadják, hogy bármi is történt Bucsában, ehelyett azzal vádolják az ukránokat és a Nyugatot, hogy beállított fotókat közöltek le és a kínzásokról született tanúvallomásokat is meghamisították. Mingazov akár tíz éves börtönbüntetést is kaphat hamis információk terjesztéséért. A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi civil szervezet adatai szerint Oroszországban csak 2023 folyamán 34 újságírót vettek őrizetbe, köztük Evan Gershkovich-ot, az amerikai The Wall Street Journal riporterét.