Kína elleni hekkertámadás a brit védelmi minisztériumban

Hekkertámadás érte az Egyesült Királyság védelmi minisztériumát, és a parlamenti képviselők kedden adnak tájékoztatást a szolgálati személyzetet érintő súlyos adatvédelmi incidensről.

A Sky News információi szerint a támadást Kína hajthatta végre, és a brit védelmi minisztérium alkalmazottait – köztük a személyi állományt – érintő hekkerkísérletekkel vádolják majd őket. A kibertámadás során egy bérszámfejtő rendszer került célkeresztbe, amelynek következtében nevek és banki adatok szivárogtak ki. Fontos megjegyezni, hogy ez a rendszer nem kapcsolódik a Védelmi Minisztérium fő számítógépes rendszereihez, így a támadás után leállították és felülvizsgálat alá vonták.

A Védelmi Minisztérium az elmúlt 72 órában intenzíven dolgozott azon, hogy felmérje a támadás hatásait, és biztosítani kívánja a szolgálatot teljesítő személyzetet, hogy biztonságban vannak. Tobias Ellwood, konzervatív képviselő és volt katona, a Sky Newsnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Kína a pénzügyileg kiszolgáltatott személyeket célozhatta meg, esetleges zsarolás céljából.

Grant Shapps védelmi miniszter a tervek szerint kedden tesz nyilatkozatot az alsóház előtt, és a BBC szerint egy olyan „többpontos tervet” fog ismertetni, amely tartalmazza az érintett dolgozók védelmére irányuló intézkedéseket. Az eset kapcsán felmerülhetnek kérdések arról, hogy a Kínával feszült kapcsolatokat ápoló országok hajlandóak lesznek-e a jövőben érzékeny hírszerzési információkat megosztani az Egyesült Királysággal.

Hszi Csin-ping kínai elnök jelenleg európai körúton van, bár az Egyesült Királyságba nem tesz látogatást. A körút során Párizsban, a Pireneusokban Emmanuel Macron francia elnökkel, Szerbiában és Magyarországon is megfordul, mely országok Pekinggel baráti viszonyt ápolnak. Szerdán Magyarországra érkezik, ahol a pápának járó védelemmel vigyáznak majd rá. A kínai államfőt és delegációját ősi kínai őrezred is védi majd, és az úgynevezett kínai Rolls-Royce-szal, egy Hongqi N701 limuzinnal érkezik Orbán Viktorhoz. A kínai elnök biztonságát a saját központi őrezrede garantálja, amely magas rangú kínai pártvezetők védelmét látja el, és a testőröket a Népi Felszabadító Hadsereg képzi ki. Hszi Csin-ping már többször találkozott a magyar miniszterelnökkel, de Kína vezetőjeként még sose járt Magyarországon. A látogatás részleteit várhatóan kedden jelentik be.

A kínai elnök autója, a Hongqi N701, hat métert meghaladó hosszúsággal bír, súlya legalább 3,1 tonna, és rakétatámadást is elhárítani képes páncélzattal, valamint vegyitámadás elleni rendszerrel van felszerelve. A modell gyártása exkluzív, összesen 50 darabot terveztek belőle, és a kiskereskedelemben nem kapható. A kínai elnök európai körútjának párizsi állomásán is megfigyelhető volt az autó. A Hongqi N701-t gyakran a kínai Rolls-Royce-ként emlegetik, és értékét legalább 700 ezer dollárra, vagyis mintegy 250 millió forintra becsülik. A jármű részletes specifikációja titkos, de a találgatások szerint egy V12-es vagy V8-as motor hajtja, minimum 408 lóerővel.