Halálos tornádó söpör végig az Egyesült Államok középső részén

Heves viharok és tornádók pusztítottak az Egyesült Államok középső részén, Oklahomában pedig egy ember életét vesztette és több település súlyos károkat szenvedett.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint hétfő estig legalább 15 tornádó csapott le a régióban, melyek közül hét Oklahomában történt. Több mint nyolcmillió ember számára adtak ki tornádó figyelmeztetést Oklahoma, Kansas, Iowa, Missouri, Nebraska és Texas államok bizonyos részein.

Egy tornádó hétfő este az oklahomai Barnsdall városában egy ember halálát okozta, és a város mintegy harmadát elpusztította. Eddie Virden, Osage megyei seriff szerint a tornádó akár három méter széles is lehetett, és a mentőcsapatok kedden kora reggel házról házra jártak, hogy a sérülteket felkutassák. Jerry Roberts, az Osage megyei katasztrófavédelmi igazgató elmondása szerint több ember megsérült, és mintegy 20 mentőautóval szállították őket kórházba. Egy idősek otthonának tetejét is leemelte a tornádó Barnsdallban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat „ritka tornádó” vészjelzést adott ki Osage és Washington megyére, amely katasztrofális károkra és az emberi életet fenyegető súlyos veszélyekre figyelmeztetett. A tornádó útvonala mentén villanyvezetékeket rongált meg, és több városban áramszünetet okozott.

Bartlesville városában a városi tisztviselők beszámoltak arról, hogy a katasztrófavédelem kimentette a csapdába esett embereket egy szállodából, és a leszakadt villanyvezetékeket is helyreállították. Kisebb sérülésekről érkeztek jelentések, de a pontos szám nem ismert.