Amerika üzenete Oroszországnak: Vonuljanak ki Ukrajnából

Az Egyesült Államok felszólította Oroszországot, hogy vonja ki katonáit Ukrajna területéről, ha nem akarják, hogy NATO-fegyverek áldozataivá váljanak. John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági szóvivő szerint, ha az orosz kormány aggodalmaskodik a katonáik élete miatt, akiket Ukrajnában NATO-fegyverekkel ölnek meg, a megoldás egyszerű: vonják ki őket a megtámadott ország területéről.

Kirby a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora, aki egyben bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az orosz tisztviselőket a nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetőzés miatt. Ezt a retorikát felelőtlenségnek nevezte, de megjegyezte, hogy Oroszország egyelőre nem tett konkrét lépéseket a nukleáris fegyverek bevetése felé.

Az orosz védelmi minisztérium a közelmúltban bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök parancsára "hamarosan" harcászati nukleáris fegyverek bevetését fogják gyakorolni az orosz hadsereg keretein belül. Putyin, aki kedden délelőtt hivatalosan is felesküdött orosz elnöknek, ezzel megkezdte ötödik hivatali idejét, amely 2030-ig tart. Az aranyozott Kreml-palotában tartott ünnepségen Putyin az orosz alkotmányra tette a kezét, és megfogadta, hogy meg fogja védeni azt.

Az orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország nem utasítja el a párbeszédet a nyugati országokkal, és hajlandó az együttműködésre. Mint mondta, Oroszország kész partnere lenni bárkinek, aki erre hajlandó. Putyin köszönetet mondott az Ukrajnában háborút vívó hadseregnek, és kifejezte, hogy „Egyetlen és nagyszerű nemzet vagyunk, és együtt le fogunk győzni minden akadályt, és megvalósítjuk mindazt, amiről álmodunk. Együtt győzni fogunk”. A politikus hozzátette, hogy szerinte a „globális többség” Oroszország mellett áll, így ezekkel az országokkal Moszkva most megerősíti a kapcsolatát.

Putyin kiemelte, hogy lehetséges megállapodni a Nyugattal biztonságról és stratégiai stabilitásról, de csak mint egyenlő felek tárgyalhatnak. Célja a többpólusú világrend kialakítása, ez pedig a megfelelő biztonsági garanciák mellett lehetséges lesz. Végül elmondta, hogy elnökként Oroszország fejlesztéséért és biztonságáért fog dolgozni. Nem sokkal a beiktatási ceremónia után Putyin részt vett az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka által vezetett imaórán, aki megáldotta az elnököt és azt kívánta, hogy „a század végéig” hatalmon maradjon.

Az ünnepségen megjelent Steven Seagal is, aki hosszú évek óta barátságot ápol Putyinnal, és korábban „egymillió százalékban” orosznak nevezte magát. A beiktatástól 20 uniós tagállam távol maradt, de Magyarország, Franciaország és Szlovákia képviseltette magát. A beiktatással egyidőben az orosz kormány is lemondott, hiszen ilyenkor új kormány alakul, az eddigi kabinet megbízott státuszban dolgozik tovább, amíg meg nem alakul az új.

Eközben Magyarországon a NATO és egyben a világ legnagyobb, többnemzetiségű katona-egészségügyi gyakorlata zajlik a Magyar Honvédség bakonykúti gyakorlóterén. A Vigorous Warrior (Erélyes harcos) 24 elnevezésű gyakorlaton 33 nemzet vesz részt, és egy több tízezer fős hadtest egészségügyi biztosítását szimulálják. Tóth Máté őrnagy, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ tagja elmondta, hogy a gyakorlat során egy hasonló képességekkel rendelkező, képzelt ellenséggel szemben kell helytállniuk, miközben a sebesült katonák túlélési arányának növelése és a rendszer hiányosságainak feltárása a cél. A gyakorlat része egy társgyakorlat is, amely vegyi, biológiai, sugárzásvédelmi és nukleáris fenyegetések elleni felkészülést szimulál.

A feszült nemzetközi helyzet közepette az ukrán állambiztonsági szervezet, az SzBU merényletet hiúsított meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. A Sky News szerint két orosz titkosügynök tervezte az akciót, akik az ukrán nemzeti gárdába beépülve próbáltak közel férkőzni Zelenszkijhez, hogy elrabolják, majd meggyilkolják őt. Az SzBU szerint a merénylők Oroszország közvetlen megbízásából tevékenykedtek, és azelőtt akarták végrehajtani a támadást, hogy Putyin orosz elnököt beiktatják. Az állítólagos orosz ügynököket az SzBU őrizetbe vette, és jelenleg folyik a kihallgatásuk. Az SBU nyomozói meghiúsították az FSZB terveit, amelyek célja Ukrajna elnökének és az ország legfelsőbb katonai és politikai vezetésének más képviselőinek likvidálása volt. Az ellenség terveket dolgozott ki Zelenszkij elnök likvidálására, és az FSZB hírszerző hálózatának egyik feladata az volt, hogy az elnök biztonsági szolgálatához közel álló katonák között olyan elkövetőket találjon, akik túszul ejthetik az államfőt, majd megölhetik.