Izrael felfüggesztette az al-Dzsazíra működését

Az izraeli kormány 2024. május 5-én felfüggesztette a katari al-Dzsazíra csatorna sugárzását, bezárta a jeruzsálemi irodáját és elkobozta a berendezéseket, az új törvény értelmében, amely lehetővé teszi külföldi médiumok 45 napra történő letiltását.

Az izraeli kormány április elején hozott egy új törvényt, amely alapján a miniszterelnök és a kommunikációs miniszter jogosult külföldi médiumokat 45 napra letiltani. Ennek megfelelően nemcsak a csatorna sugárzását függesztették fel, hanem a rendőrség bezárta az al-Dzsazíra jeruzsálemi irodáját is, és elkobozta az ott talált berendezéseket. Ez az első eset Izrael történetében, hogy a kormány bezár egy az országban működő tévécsatornát. A döntést számos újságíró-szervezet, köztük a Riporterek Határok Nélkül, és a Háárec nevű izraeli újság is bírálta. Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Shlomo Karhi miniszter a döntést azzal indokolta, hogy az al-Dzsazíra a Hamász szócsövévé vált, és uszítást követ el Izraellel szemben. A jelenlegi szabályok szerint a döntés július 31-ével érvényét veszti, hacsak az izraeli törvényhozás nem hosszabbítja meg. A katari médium angol és arab nyelvű weboldala és közösségi médiacsatornái továbbra is elérhetők az izraeli interneten. Az al-Dzsazíra lekapcsolása nemcsak a háborús helyzet miatt történt, hanem más médiumokhoz hasonlóan ők is kritizálták Izraelt, így a döntés nem csak a háború kontextusában értelmezhető.

A Netanjahu vezette koalíció, amely számos vallási szélsőjobboldali pártot is magába foglal, a Hamász október 7-ei támadása után növelte népszerűségét. Az április végi felmérések szerint a koalíció 50 képviselőt tudna delegálni a 120 fős törvényhozásba. Az al-Dzsazíra felfüggesztése összeköthető pártpolitikai érdekekkel, és segíti a kormánykoalíció fennmaradásának esélyeit. Netanjahu keménykezű vezetőként mutatkozhat be, és a koalíciós partnerek is támogatják a lépést. Az arab-zsidó ellentétek kiélezése biztonságpolitikai szempontból nem racionális, de egyes pártoknak előnyös lehet.

Az al-Dzsazíra 1996-ban jött létre Katarban, és a médium az ország puhahatalmi stratégiájának része. Az angol és arab nyelvű hírszolgáltatás és televíziós csatorna különböző célközönségeket szólít meg. Izrael a tűzszüneti tárgyalások sikertelenségét részben Katarnak tudja be, mivel az ország nem helyez elég nyomást a Hamászra. Az al-Dzsazíra felfüggesztése erős üzenetet küld Katarnak, bár a gázai működésüket nem függesztették fel.

Az al-Dzsazíra bezárásának időzítése a háború egy kényes szakaszában történt, amikor Izrael a rafahi offenzívával fenyegetőzött és tárgyalásokat folytatott a Hamásszal. A múlt hétvégén a Hamász nem fogadta el Izrael ajánlatát, és izraeli diplomáciai források szerint a kormány akkor is megindítja az offenzívát, ha a Hamász beleegyezik a tűzszünetbe. Az al-Dzsazíra bezárása beleillik ebbe a kemény fellépést sugalló pozícióba, és az offenzíva megindulása valószínűbbnek tűnt, mint a tűzszüneti tárgyalások sikeressége.