Az Apple összehajtható készüléke már 2024-ben a piacon lehet

Egyes bennfentes információk szerint az Apple intenzíven dolgozik egy összecsukható készüléken, amely már 2024-ben piacra kerülhet, de nem mobiltelefonról, hanem egy összecsukható kijelzővel rendelkező MacBookról van szó.

Az összehajtható kijelzős eszközök piacán már több gyártó is megjelent, köztük a Samsung a Galaxy Fold és Galaxy Z Flip modellekkel, az Apple azonban eddig távol maradt ettől a szegmenstől. A 9to5Mac információi szerint azonban ez hamarosan változhat, mivel az Apple egy összecsukható képernyővel rendelkező MacBookon dolgozik, amelyet egyelőre nem erősített meg hivatalosan a vállalat.

A hagyományos MacBookoktól eltérően, amelyek a billentyűzet és a kijelző között hajlanak, az új készülék magán a kijelzőn lenne összecsukható. Ez a koncepció az Asus ZenBook 17 Foldhoz hasonlóan egy iPad és MacBook hibridjeként funkcionálhatna, ahol a 17 hüvelykes érintőkijelző középen hajtható össze.

Az új Apple készülék állítólag egy 20,3 hüvelyk méretű, összehajtható képernyővel lesz felszerelve, amely valószínűleg érintéses funkciókkal is rendelkezik majd. A gyártás felgyorsításáról szóló előzetes hírek szerint a készülék 2025 végére kerülhet a piacra.

Azoknak, akik egy összehajtható iPhone-ra várnak, még várniuk kell, mivel az Apple csak 2026 végén kezdi meg az ilyen típusú telefonok gyártását. A tervek szerint két méretben, 7,9 és 8,3 hüvelykes változatokban lesznek elérhetőek.

Eközben az Apple nemrégiben új iPad Air modelleket is bemutatott, amelyek 11 és 13 hüvelykes méretben, M2 chippel és áthelyezett előlapi kamerával érkeznek. Az új táblagépek bemutatója egy rövid videó formájában történt, amelyet a cég weboldalán osztottak meg. Az előlapi kamera áthelyezése a táblagép hosszabbik oldalára a videokonferenciák során nyújt könnyebb használhatóságot, amivel az iPad Air mostantól az iPad Pro drágább változatainak funkcióit követi. A táblagépek több színben érkeznek, így választható lesz többek között kék, lila és arany színben is. Az új iPad Air modellek árai 299 990 forinttól kezdődnek a 11 hüvelykes modellért, míg a 13 hüvelykes változatért 399 990 forintot kell kifizetni.

Az új iPad Pro modellek még lenyűgözőbb specifikációkkal érkeznek, beleértve az Apple által most bemutatott M4-es csippet, amely a 3 nanométeres gyártási technológia továbbfejlesztésével készült. Az új iPad Pro modellek 11 és 13 hüvelykes méretben kaphatók, és az Apple eddigi legvékonyabb termékei közé tartoznak, vastagságuk mindössze 5,3, illetve 5,1 milliméter. Az új kijelzők OLED panelek, amelyeket az Apple Tandem OLED-nek és Ultra Retina XDR-nek nevez, és amelyeket a világ legfejlettebb kijelzőjeként hirdetnek. Az új iPad Pro modellek magyar árai 499 990 forinttól kezdődnek az 11 hüvelykes változatért, míg a 13 hüvelykes modellért 649 990 forintot kell fizetni.

Az Apple Pencil Pro és az áttervezett Magic Keyboard is új funkciókkal érkezik, amelyek még jobban megkönnyítik a felhasználók munkáját. Az Apple Pencil Pro 62 990 forintba kerül, míg a Magic Keyboard ára 149 990 forint.

A sima iPadekkel kapcsolatban az Apple bejelentette, hogy a kilencedik generációs modellek már nem kaphatók, és a 10. generációs iPad ára csökkent, az alapmodellért mostantól 179 990 forintot kérnek. Az iPad Mini változatlanul kapható, és annak ára 249 990 forinttól kezdődik.