Meghalt az ukrán fronton egy kétszeres Európa-bajnok súlyemelő

Vasárnap elhunyt Olekszandr Pelesenko, a kétszeres Európa-bajnok ukrán súlyemelő, aki a riói olimpián negyedik helyezést ért el, és aki az orosz-ukrán háborúban vesztette életét, mindössze 30 éves korában.

Olekszandr Pelesenko, aki 2016-ban és 2017-ben is Európa-bajnoki aranyat szerzett a 85 kilogrammosok között, a riói olimpián pedig a negyedik helyen zárt, a sportpályafutását egy doppingolás miatt kiszabott nyolcéves eltiltás következtében 2018-ban fejezte be. Az oroszok 2022-es ukrajnai inváziójának kezdetén csatlakozott a fegyveres erőkhöz, és a teljes körű invázió első napjaitól kezdve állt a fegyveres erők soraiban, több mint két évet harcolt a frontvonalban, ahol május 5-én, harmincévesen a halál érte.

Az Ózdi Súlyemelő és Fitness Club edzője, Fekete József is megemlékezett a sportolóról. "Isten Veled Sanyi! Az orosz-ukrán háborúban, 30 évesen veszítette életét Oleksandr Pielieshenko, a riói olimpia 85 kilós 4. helyezettje, kétszeres Európa-bajnok ukrán súlyemelő, aki 2017-ben és 2018-ban, az Ózdi Súlyemelő és Fitness Club versenyzője is volt, csapatbajnoki részvételünket segítette. Hazájáért halt egykori csapattársunk, mindenkor példa lesz számunkra, emlékét közösen vívott küzdelmeink, és mindnyájunk szíve őrzi!" – írta közösségi oldalán.

Az Ukrán Olimpiai Bizottság bejelentése szerint Pelesenko az első olimpikon áldozata a 2022 februárban kezdődött orosz-ukrán háborúnak. A Guardian információi szerint mintegy 450 profi ukrán sportoló vesztette már életét a konfliktus során.

A háború kegyetlenségét tovább súlyosbítja az, hogy az oroszok fejlesztették a drónhadviselést, és új csodafegyvereket vetettek be. A Hospitallers nevű civil csoport, amely sebesült katonákat ment, arról számolt be, hogy az oroszok által bevetett új aknaszóró járművek évtizedekre járhatatlanná tehetik az ukrán vidéket, és a nyugati segélyek elapadása miatt az ukrán állások mészárszékké változtak. A háború valóságáról Földes András riportjában kaphatunk részletesebb képet.

„Ezeknek az embereknek a sportot kellene fejleszteniük Ukrajnában, ehelyett megölik őket” – idézte a Guardian Vlagyiszlav Heraszkevicset, aki szintén olimpikon volt szkeletonban. „Nem értem, hogy lehetséges az, hogy ezek után orosz sportolók indulhatnak a párizsi olimpián”. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy gondolja, hogy körülbelül 36 orosz sportoló vehet részt az olimpián, de ez a létszám akár elérheti a 45-öt is. A legnagyobb számban Putyin elnök kedvenc sportágában, a dzsúdóban lehetnek ott (tizenketten), lesz néhány birkózójuk, teniszező és kerékpáros. (Tokióban 335 orosz indult.).