Bluetooth-kapcsolat az űrből: forradalmi lépés a Hubble Networktől

Az amerikai Hubble Network cégnek világszerte elsőként sikerült Bluetooth-kapcsolatot létrehoznia az űrből a Földdel, ezzel új korszakot nyitva az űrkommunikáció terén. A vállalat két műholdját március 4-én juttatta fel a SpaceX segítségével, és már bizonyították a technológia működőképességét.

A Hubble Network célja nem kevesebb, mint egymilliárd eszköz összekapcsolása Bluetooth segítségével. A seattle-i székhelyű vállalat által kifejlesztett technológia lehetővé teszi, hogy a Föld és az űr közötti kommunikáció új dimenzióba lépjen. A két műholdat, amelyek már sikeresen működnek 600 km-es magasságban, a SpaceX rakétájával indították útnak.

Alex Haro, a cég társalapítója szerint korábban elképzelhetetlen volt, hogy ilyen távolságból Bluetooth-kapcsolatot lehessen létesíteni. A vállalat azonban megmutatta, hogy a Bluetooth-chipekkel való adatküldés és -fogadás lehetséges, mégpedig olyan chipekkel, amelyeket csak szoftveresen módosítottak, hardveres változtatások nélkül.

A műholdak antennái kulcsszerepet játszanak ebben a folyamatban, hiszen ezek "nagyítóként" működnek, lehetővé téve a kis teljesítményű jelek fogadását. A technológia fejlesztése során számos kihívással kellett szembenézniük a mérnököknek, többek között a műholdak nagy sebességével és az alacsony teljesítmény miatti akkumulátor-igénybevétellel.

A Hubble Network fejlesztése jelentős költségcsökkenést is eredményezett: az energiafogyasztást huszadrészre, a költségeket pedig ötvenedrészre sikerült csökkenteniük a hagyományos módszerekhez képest. A vállalat jövőbeli tervei között szerepel, hogy a technológiát világszerte egymilliárd eszköz összekapcsolására használják fel.

A Hubble Network már tárgyalásokat folytat leendő ügyfeleivel, amelyek között olajipari, mezőgazdasági és logisztikai vállalatok is megtalálhatók.