Kínai hackertámadás érte a brit védelmi minisztériumot

A Sky News értesülései szerint a kínai állam hackertámadást hajtott végre a brit védelmi minisztérium ellen, céljuk pedig az lehetett, hogy azonosítsák azokat a személyeket, akik anyagi helyzetük miatt pénzzel együttműködésre bírhatóak.

A támadás egy olyan bérszámfejtő rendszer ellen irányult, amely a jelenlegi állomány tagjainak és néhány veteránnak a nevét és banki adatait tartalmazza. A brit kormányzat nem nevezte meg a támadás forrását, de a Sky News információi szerint Kínáról van szó. A kínai külügyminisztérium tagadta a vádakat, és közölte, hogy elítéli a kibertámadások minden formáját.

Tobias Ellwood, konzervatív képviselő és korábbi katona szerint a támadás célja az lehetett, hogy azonosítsák azokat a személyeket, akik anyagi helyzetük miatt pénzzel együttműködésre bírhatóak. A brit védelmi minisztérium az elmúlt napokban megpróbálta felmérni a támadás mértékét, és a vizsgálatok során nem találtak bizonyítékot arra, hogy bármilyen adatot elloptak volna.

A minisztérium közölte, hogy a támadás nem befolyásolja az e havi fizetéseket, és az érintettek megsegítésére egy többpontos tervet készítenek. Ezt a tervet Grant Shapps védelmi miniszter fogja a parlament elé tárni.

A brit védelmi minisztérium azonban nemrégiben egy másik, kevésbé súlyos incidenssel is szembesült. A minisztérium (majdnem) minden nap készít egy rövid jelentést az ukrajnai háború alakulásáról, de május 7-én úgy tűnik, hogy véletlenül kiadták még egyszer a május 6-ai jelentést, amely a csecsen alakulatokról szólt, csupán a szöveg tördelése változott meg. A hiba okát nem tisztázták, így nem tudni, hogy a duplikáció szándékos volt-e, vagy csupán egy véletlen baklövés.