Új magyar fejlesztésű érzékelők a vészhelyzetek hatékony kezeléséért

A HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének kutatói mobil gázérzékelőket, háttérsugárzást jelző detektorokat és létesítmények rezgésfigyelésére alkalmas szenzorokat fejlesztenek, amelyek a kritikus infrastruktúrák védelmét és a vészhelyzetek elhárítását szolgálják.

A kutatók által kifejlesztett új típusú érzékelők a mikro- és nanotechnológia eszköztárát használva készülnek, alacsony fogyasztásúak, mobilok és ruhán viselhetőek, így hozzájárulnak a kritikus infrastruktúrák és a vészhelyzetekben részt vevő személyek védelméhez. A folyamatos megfigyelés és a megelőzés fontosságát hangsúlyozva az intézet kiemeli, hogy ezek a megoldások jelentősen csökkenthetik az anyagi és munkaidő ráfordítást a károk utólagos helyreállításához képest. Az alacsony fogyasztás, a kis méret és a gazdaságos gyárthatóság kulcsfontosságú szempontok a fejlesztés során.

A projekt három különböző szenzorcsalád kifejlesztését célozza meg:

  1. Ipari létesítmények rezgésmonitorozására szolgáló szenzorok, amelyek piezoelektromos MEMS-chipekkel, energiatakarékos RF-kommunikációval és hálózatba szervezett rendszerrel készülnek. Ezek a szenzorok normál körülmények között alacsony energiafogyasztású alvó állapotban vannak, de a kritikus jelekre gyorsan reagálnak.
  2. Mobil gázérzékelők, amelyek a katasztrófavédelem és az ipari létesítmények napi üzembiztonságának érdekében is használhatók. Ezek közé tartozik egy MEMS-mikrofűtőtest-alapú univerzális platform, amely mérgező gázokat képes detektálni az 1‒10 ppm koncentrációtartományban, valamint infravörös abszorpción alapuló, ruhán viselhető rendszerek, amelyek a tűzveszélyes gázok, mint például a metán, koncentrációját jelzik a robbanási küszöbkoncentráció 1-10 százaléka felett.
  3. Mobil gamma- és neutronháttérsugárzás-detektorok, amelyek a nukleáris létesítmények környezetének ellenőrzésére, nukleáris balesetek hazai hatásainak gyors feltérképezésére és radioaktív sugárforrások felderítésére használhatók.

A közlemény szerint a fejlesztett szenzorcsaládok mintapéldányai már 2024 elejére elkészültek.

Ezen kívül, a technológiai innovációk terén egy másik jelentős előrelépés a mesterséges intelligenciára épülő rendszerek területén történt, ahol a Luxemburgi Egyetem kutatói egy olyan MI-modellt fejlesztettek ki, amely képes 31 perccel előre 83%-os pontossággal jelezni a pitvarfibrillációt. Ez a WARN nevű modell pulzusszám-adatok elemzésére épül, és a tervek szerint okostelefonokba integrálva, az okosórák által szolgáltatott adatok alapján figyelmeztetni fogja a felhasználókat a szívritmuszavar lehetséges bekövetkeztére. A kutatás eredményeit a Patterns folyóiratban publikálták, és a technológia bevezetésének időpontja még nem ismert.