Kínai hekkerek a gyanúsítottak a brit fegyveres erők bérszámfejtő rendszerének feltörésében

Nagy-Britannia fegyveres erőinek bérszámfejtő rendszerét feltörték, és a brit kormány szerint a támadás mögött kínai hackerek állhatnak – jelentette a BBC.

A Honvédelmi Minisztérium által használt rendszer adatbázisában a katonák nevei és banki adatai szerepelnek, és egyes esetekben személyes címek is előfordulhatnak. A rendszert egy külső szolgáltató kezeli. Kína korábban kijelentette, hogy ellenzi a kibertámadások minden formáját.

A brit kormány a közelmúltban értesült az adatszivárgásról, és bár nem találtak bizonyítékot arra, hogy a hackerek eltávolították volna az adatokat, mégis úgy kezelik az esetet, mintha ez megtörtént volna. Mel Stride kabinetminiszter hangsúlyozta, hogy a kormány rendkívül komolyan veszi a kiberbiztonságot, és gyorsan reagált a helyzetre.

A BBC-nek nyilatkozó több forrás szerint a nyomozás még korai szakaszban van, és nem lehet biztosan megállapítani, hogy ki a felelős a biztonsági incidensért. A nyomozás hónapokig, sőt évekig is eltarthat, így egyelőre nem valószínű, hogy hivatalosan megnevezik Kínát. Azonban a jelek Kína felé mutatnak, tekintettel arra, hogy Peking korábban már célba vett hasonló adatkészleteket, és próbált információkat szerezni ex-RAF-pilótáktól.

A kormány további tájékoztatást nyújt az érintett szolgáltatóknak, és felhívta a figyelmüket, hogy a fő aggodalom a csalás kockázatával kapcsolatos, nem pedig a személyes biztonsággal. Márciusban a kormány nyilvánosan vádolta meg Kínát egy 2021 augusztusi hekkeléssel, amely során a választási bizottság adatbázisából próbáltak meg adatokat lopni. 2023 decemberében a Nemzeti Kiberbiztonsági Központ arról tájékoztatott, hogy az orosz hírszerzés áll egy rosszindulatú kibertevékenység mögött, amely az Egyesült Királyság politikai és demokratikus folyamataiba próbált beavatkozni. Korábban állami intézmények és magáncégek is hackerek célpontjává váltak.