Az ellenségem ellensége valóban a barátom?

Az emberi kapcsolatok bonyolult hálózata és azok változásai régóta foglalkoztatják a tudósokat, és egy friss kutatás most statisztikai fizika segítségével támasztja alá a társadalmi egyensúly elméletét.

Az emberi társadalom kapcsolati rendszere igen összetett, és a benne lévő egyének törekednek az egyensúlyra a pozitív és negatív kapcsolatok között. A társadalmi egyensúly elméletének alapját már az 1940-es években lefektették, amely szerint a kiegyensúlyozott kapcsolatok pozitívak, míg a többi nem. A klasszikus modell négy alapszabályt határoz meg, amelyek a baráti és ellenséges viszonyokat kategorizálják. Az IFLScience által ismertetett új tanulmány ezt az elméletet erősíti meg.

A modell első szabálya szerint a barátok barátai is barátok, míg a második azt mondja, hogy az ellenség barátja ellenség. A harmadik szabály szerint a barát ellensége szintén ellenség, és az utolsó, negyedik szabály az, hogy az ellenség ellensége barát.

Bingjie Hao, a Northwestern University kutatója és a tanulmány egyik szerzője szerint az új kutatás megerősíti, hogy a társadalmi hálózatok megfelelnek az 80 évvel ezelőtt kialakított elvárásoknak. A kutatók matematikai megközelítése nem csak a társas hálózatokban, hanem más rendszerekben is hasznos lehet.

A kutatás során két fontos tényezőt vettek figyelembe: az, hogy a valóságban nem mindenki ismer mindenkit, és hogy egyes emberek természetüknél fogva pozitívabbak. Ezeket a feltételeket alkalmazva sikerült reprodukálniuk egy olyan társadalmi hálózatot, amelyet Fritz Heider már 80 évvel ezelőtt megjósolt.

Kovács István, a Northwestern University szakértője és a kutatás résztvevője hozzátette, hogy bár a társadalmi intuíció működését régóta sejtették, a megfelelő matematikai bizonyíték megtalálása volt a kulcs. A csapat a statisztikai fizika módszereit alkalmazta, és négy különböző hálózati adatbázison, köztük az Epinions fogyasztói véleményező oldalán tesztelték a modellt. Az interakciók előfordulásának valószínűsége alapján a pozitív vagy negatív értékeket statisztikai megközelítéssel rendelték hozzá.