Felmentették a pénzmosás vádja alól a volt moldáv miniszterelnököt

Felmentették Vlad Filat volt moldovai miniszterelnököt a pénzmosás vádja alól, amelyet a chisinaui bíróság döntött el kedden.

A bíróság ítéletében, amelyet a televízió élőben közvetített, kimondta Vlad Filat felmentését a pénzmosási ügyben. Az ügyészség szerint a volt kormányfő 2014-es választási kampány során illegálisan 12,5 millió lej (körülbelül 258 millió forint) összeget vett fel a moldovai Sberbankból. Ha bűnösnek találták volna, akár hét évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhették volna.

Vlad Filat, aki az ellenzéki Moldovai Liberális Demokrata Párt (PLDM) vezetője, aktívan kritizálja Maia Sandu jelenlegi elnököt és Dorin Recean miniszterelnököt. Érdekesség, hogy Filat indította el politikai karrierjüket egy évtizeddel ezelőtt, amikor miniszterekké nevezte ki őket saját kabinetjébe.

A politikus az ellene indított eljárást politikai jellegűnek tartja, és úgy véli, hogy az ügyet akkor fabrikálták ellene, amikor Moldovát fő politikai ellenfele, az oligarcha Vladimir Plahotniuc ellenőrizte. Filat szerint a mostani kormányt ért kritikái miatt indították újra az eljárást megtorlásként.