Több ezer milliárd forint zuhanhat az ingatlanpiacra

Élénkül a kereslet az ingatlanpiacon, a belvárosban például már a „régi piacot” idézi. A növekvő érdeklődés tranzakciószámban is kifejeződik, ugyanakkor áremelkedéshez is vezetett.

Az ingatlanpiacon tapasztalható keresletnövekedés a Balla Ingatlan adatai szerint tranzakciószám-növekedésben is megmutatkozik, ami áremelkedést eredményezett. A lakossági megtakarítások egy jelentős része, amely 11–12 ezer milliárd forintra tehető, az ingatlanpiacra áramolhat az állampapírok vonzerő-vesztésével. A vevők jellemzően 25–40 milliós hitelösszeggel egészítik ki az önerőt, és csekély az állami támogatás bevonásával történő vásárlások aránya.

Az ingatlaniroda szerint az állampapírok hozama 8 százalék alá csökkent, ezért a befektetők az ingatlanvásárlást valós alternatívaként kezelik, ahol az 5–6 százalékos megtérülés mellett az ingatlan értéknövekedésével is számolhatnak. A bérleti piac is virágzik, a bérleti díjak soha nem látott magasságokba kúsztak fel, a budapesti átlag jelenleg 270 ezer forint.

A Balla Ingatlan optimista a jövőt illetően, és arra számítanak, hogy a jelzáloghitel-kamatok további csökkenésével az ingatlanvásárlás még vonzóbbá válik a befektetők számára is. A belső kerületek ingatlanpiacán is megtörtént a fordulat, a VI., VII., VIII. és IX. kerületben növekvő kereslet figyelhető meg, ami a mérséklődő hitelkamatoknak köszönhető.

A belvárosban a befektetők még nem pörgetik jelentősen a keresletet, a befektetési célú érdeklődők száma a 2020 előtti időszak 10 százaléka körül mozog. A hitelre történő vásárlások száma nő, és a kamatok további csökkenése esetén ez az arány várhatóan tovább fog emelkedni.

A túlárazottság továbbra is problémát jelent az ingatlanpiacon, átlagosan 5–15 százalékos túlárazottságról beszélhetünk. A tulajdonosok gyakran magasabb áron hirdetik meg ingatlanjaikat, mivel számítanak az alkura, ami elhúzódó értékesítési időt eredményezhet. A keresett ingatlanok között továbbra is a jó elosztású, frekventált helyen lévő, csendes, lehetőleg erkélyes ingatlanok szerepelnek.

Az újépítésű lakások iránti kereslet minimális a belső kerületekben, a vevők inkább az újszerű lakásokat preferálják. A kiadó ingatlanok piacán erős a keresleti nyomás, a kiadó lakások gyorsan bérlőre találnak, és a bérleti díjak tovább emelkedtek.