Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM vagy IKT szakmában.

Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette. A Samsung és az EdisonKids kihívásának jövőformáló diák-ötletgazdái, mentorai, zsűritagjai meséltek nemcsak tapasztalataikról a területen, hanem azokról a példaképekről, női vezetőkről is, akikre felnéznek.

Borsos Dorottya, az Edisonplatform vezetője elmondta, hogy szervezetük célja, hogy a kiskamasz korú lányokban megerősítsék, hogy a STEM és az informatika iránti érdeklődés, abban való tehetség nem nemi kérdés.

Az ITU és a Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában nemzetközi napjához csatlakozó partnerek célja, hogy a fiatal nőket és lányokat a természettudományok, mérnöki, a technológia, a matematikai és egyéb digitális területeken folytatott tanulmányaikban, valamint karrierjük kibontakoztatásában ösztönözzék.

A technológiai iparban foglalkoztatottaknak mindössze 27,5%-a nő, és a nemek szerinti sokszínűség kulcsfontosságú lehet a siker előremozdításában. A kutatási eredmények azt igazolják, hogy a sokszínű csapatok kreatív megoldásokat hoznak létre, és szélesebb körű perspektívákból profitálhatnak.

A WIPO adatai szerint 2023-ban a nemzetközi szabadalmi bejelentésekben megnevezett feltalálóknak csupán 17,7 %-a volt nő, és a jelenlegi ütem mellett csak 2077-ben érhető el a paritás a Szabadalmi Együttműködési Szerződésben (PCT) felsorolt feltalálók között.

A világnap központi témája idén a vezetői szerep, hangsúlyozva, hogy ez jóval több, mint egy munkakör vagy a hatalmi pozíció betöltése, helyette az igazán jó ötletek és az innováció erejének kihasználása, valamint a változás magabiztos kezelésének képessége sokkal fontosabb erények.

Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője szerint a Megoldások a holnapért program diákjai bizonyítják, hogy a most felnövő generáció mennyire kreatív és tenni akaró. Hozzátette, hogy a kihívásban résztvevő lányok és minden egyes diák ráérezhet arra, milyen fantasztikus dolog csapatban dolgozni, együtt kísérletezni és tanulni egymástól.

Tomaj Zsófia fenntarthatósági szakértő, a Megoldások a holnapért kihívás visszatérő zsűritagja rámutatott, hogy az egyéni érdeklődés, a kreatív ötletek vagy a motiváció nemtől függetlenek.

A Megoldások a holnapért kihívás döntőjébe jutott Isolated Girls lánycsapat a fenntarthatóság jegyében munkálkodik ruhaipari tervén, és Hajdú Boglárka szerint a nők a kreativitásukkal és a területen szerzett tapasztalataikkal járulhatnak a tech szektor fejlődéséhez.

Gyarmati Fanni, a Diverzum társalapítója és ügyvezető igazgatója, a Megoldások a holnapért kihívás mentora szerint a nők a kreatív megközelítéseiknek köszönhetően egészen különleges szerepet tölthetnek be az IKT és STEM területeken.

A Megoldások a holnapért kihívás során a résztvevőknek irányt mutató mentorok példakép-palettája is sokszínű. Gyarmati Fanni a Girls Who Code alapítóját, Reshma Saujanit emelte ki, míg Samu Zsófia és Borsos Dorottya saját női vezetőiket tekintik példaképeknek.

A Samsung Electronics innovatív ötleteivel és technológiáival inspirálja a világot és formálja a jövőt, és a legfrissebb információk a Samsung Newsroomban, a news.samsung.com weboldalon érhetők el.

: Samsung Magyarország közleménye