A magyar ellenzéki EP-képviselők megregulázásának terve

Az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottsága egy jelentés alapján, amely az ellenzéki EP-képviselők tevékenységét kritizálja, határozati javaslatot terjesztett elő, amely felszólítja őket, hogy ne veszélyeztessék a magyar nemzeti érdekeket. A Szuverenitásvédelmi Hivatal bevonását is kezdeményezik az ügyben.

Március 7-én Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő nyílt levelet írt Kocsis Máté fideszes frakcióvezetőnek és a fideszes többségű Európai Ügyek Bizottságának, amelyben rendkívüli összehívásukat javasolta. Deutsch szerint a Momentum EP-képviselői esküjüket megszegve és választóikat elárulva Magyarország ellen áskálódtak.

A Varga Judit lemondása után Tessely Zoltán vezette testület meghallgatta Deutsch Tamást, majd Bóka János uniós ügyekért felelős minisztert és Szijjártó Péter külügyminisztert is. A meghallgatások után a bizottság elfogadott egy jelentést, amely összefoglalta az ellenzéki EP-képviselők elmúlt években végzett tevékenységét.

A jelentés szerint az EU szabályrendszere csak az országot tudja szankcionálni, nem pedig az Orbán-kormányt, így a baloldali politikusok tevékenysége súlyos károkat okoz a magyar embereknek. A bizottság álláspontja szerint az ellenzéki politikusok megnyilatkozásai és tevékenységei túlmutatnak a véleménynyilvánítás szabadságán, közhatalmat gyakorló személyhez méltatlanok, sértik a magyar emberek érdekeit, több esetben dezinformációs tevékenységgel párosulnak, és veszélyeztethetik az ország szuverenitását.

A bizottság emlékeztetett arra, hogy a magyar történelemben nem példátlan a büntetőjogi szankcionálás, idézve az 1921-es törvényt, amely súlyosan büntette azokat, akik sértették a magyar állam vagy nemzet megbecsülését.

Kövér László házelnök utasítására az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottsága megtárgyalta a jelentést, amelyet elfogadtak. Tessely Zoltán határozati javaslatot nyújtott be, amely felszólítja a baloldali választott tisztségviselőket, hogy ne folytassanak a magyar nemzeti érdekeket veszélyeztető tevékenységet.

A javaslat arra is kéri a Lánczi Tamás vezette Szuverenitásvédelmi Hivatalt, hogy vizsgálódjon a törvényi előírások alapján, dolgozzon ki újabb javaslatokat az ország szuverenitásának védelmére, és tegyen javaslatot a nemzeti szuverenitást erősítő rendelkezések megalkotására.