Összeomlott egy épület Dél-Afrikában, többen meghaltak

Öt ember életét vesztette és legalább 49-en rekedtek a romok alatt, amikor összeomlott egy ötemeletes épület Dél-Afrikában.

George városában történt a tragédia, ahol egy épülőben lévő épület dőlt össze. A BBC jelentése szerint több ember is a romok alá szorult. A helyi tisztviselők tájékoztatása alapján 21 embert már kimentettek és kórházba szállítottak, közülük legalább 11-en súlyos sérüléseket szenvedtek, és később további három halálesetet is megerősítettek, így az áldozatok száma ötre emelkedett.

A baleset a délutáni órákban történt, helyi idő szerint 14:09-kor, amikor az épület összeomlott. A helyszínen tartózkodó 75 személy közül sokan a romok alatt rekedtek. A mentési munkálatok során több mint 100 mentő kutya segítségével folyamatosan keresték a túlélőket, és az éjszakát is a helyszínen töltötték, hogy minél több embert megtaláljanak.

A tisztviselők szerint sikerült kapcsolatot létesíteniük a romok alatt rekedt emberek egy részével, ami bizonyos reményt ad a további túlélők megtalálásához. Theresa Jeyi, egy helyi tanácsos szemtanúként arról számolt be, hogy látta, ahogy az épület összeomlik: "Láttam, hogy egy fickó dolgozik, aztán bumm, és láttam, hogy az egész épület összeomlott" – mondta. Colin Deiner, a Nyugat-foki katasztrófavédelem, tűzoltó- és mentőszolgálat tartományi főigazgatója elmondta, hogy 11, a romok között rekedt munkással léptek kapcsolatba, és remélik, hogy sikerül kihozni őket.

A mentési műveletek továbbra is zajlanak, és a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több embert kimenthessenek a romok alól. Nagy darukat és emelőberendezéseket vittek a helyszínre, hogy segítsenek a mentési munkálatokban, és magas reflektorokat állítottak fel, hogy a kutató- és mentőszemélyzet egész éjszaka dolgozhasson.

A hatóságok vizsgálják, mi okozta a tragédiát, a rendőrség eljárást indított, de egyelőre nincs semmilyen információ arról, hogy miért omlott össze hirtelen az épület. A helyszínen több mint 100 mentőegység és más segélyszervezet munkatársai is jelen voltak, akik mentőkutyákkal próbálták megtalálni a munkásokat.

A Nyugat-foki tartományi kormány a katasztrófaelhárítási egységének vezetőjét, Deinert küldte Fokvárosból George-ba, hogy felügyelje a mentési műveletet, és Nyugat-Fokföldi miniszterelnöke, Alan Winde is a helyszínen volt, aki elmondta, hogy a tartománya vezetése további erőforrásokat is küldött segítségképpen.

(Borítókép: Drónfelvétel egy épület összeomlásának helyszínéről, George-ban Dél-Afrikában 2024. május 7-én. Fotó: REUTERS / Shafiek Tassiem)