Mikor lesz olcsó a benzin Magyarországon? Hernádi Zsolt válaszol

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint körülbelül tizenöt év múlva csökkenhet le annyira a kereslet, hogy olcsóvá váljon a benzin Magyarországon. A Mandineren megjelent véleménycikkében beszélt az üzemanyagárakról, az EU klímacéljairól és az ipartámogatás fontosságáról.

Hernádi kiemelte, hogy a technológiai fordulat, azaz az elektrifikáció elengedhetetlen a változáshoz, de ez nem fog egyik napról a másikra megtörténni. Az okos átmenetben hisz, amelyhez megfelelő politikai hozzáállás és piacképes technológiai megoldások szükségesek.

Az EU-s diktátumot, miszerint 2035-től nem lehet új hagyományos hajtású gépkocsikat értékesíteni, Hernádi a Toyota példáján keresztül értelmezte. A japán cég hibridmotor-gyártási programját említette, amelyben a dízelmotort kombinálják az elektromossal, és amelyre a piac pozitívan reagált, például Ausztráliában a Hilux típus dízelmotoros hibrid változatának felfutásával.

Hernádi szerint a hibridek forradalma van folyamatban, amelyek átveszik a hagyományos hajtású gépkocsik helyét, és a zöldítés a közlekedésben is átmeneti lesz. Úgy véli, hogy a hagyományos motorok még 2050-ig biztosan velünk maradnak.

Végezetül hangsúlyozta, hogy az európai ipar támogatása kulcsfontosságú. Az egyensúly megteremtése az ipar, a kibocsátáscsökkentés és a fogyasztói igények között vezethet el a sikeres zöldátmenethez.