Rugalmas energiafogyasztás: új bevételi forrás a cégeknek

A technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már a vállalatok képesek ideiglenesen szabályozni energiafogyasztásukat, amiért cserébe bevételre tehetnek szert. Tóth Zoltán, az E.ON Hungária Csoport értékesítési vezetője elmagyarázza, hogyan működik ez a szolgáltatás és kik élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Az energetikai hálózatok fizikai és technológiai adottságai miatt szükséges az egyensúly fenntartása a termelés és a fogyasztás között. A megújuló energiaforrások elterjedése és az új, jelentős energiafogyasztó vállalatok megjelenése Magyarországon megváltoztatta a korábbi rendszert. Az E.ON egy olyan szolgáltatást kínál, amely lehetővé teszi a fogyasztói rugalmasságot, azaz a fogyasztás ideiglenes csökkentését vagy eltolását, amiért a partner cég díjazásban részesül.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az E.ON előre meghatározott keretek között jogosult a fogyasztói berendezések teljesítményét csökkenteni vagy kikapcsolni. A szolgáltatás igénybevételéért a MAVIR Zrt. díjat fizet, mivel így nem szükséges további erőműveket bekapcsolni az egyensúly helyreállításához, ami fenntarthatóbb megoldás.

A szolgáltatás nem minden iparágban és cég esetében alkalmazható. Csak azoknál a vállalatoknál működhet, ahol a fogyasztóberendezések ideiglenes ki- és bekapcsolása nem zavarja meg az alaptevékenységet, mint például egy hűtőház esetében.

Az ügyfeleknek nem szükséges beruházniuk az energiafogyasztás rugalmas szabályozásához. Az E.ON végzi a szükséges felméréseket és telepíti az energiamenedzsment-rendszert. Az igényléstől számítva körülbelül 2-3 hónap telhet el, mire a szolgáltatás élesedik.

Amennyiben a felmérés során kiderül, hogy az ügyfélnél nem lehetséges a szolgáltatás bevezetése, az E.ON nem számít fel díjat a felmérésért. A szolgáltatás 200-300 kilowatt feletti fogyasztó eszközök esetében éri meg.