Újítások a tudomány világából

A vérvétel és az energia előállítás terén is jelentős előrelépések történtek, amelyek a jövőben egyszerűbbé és környezetbarátabbá tehetik ezeket a folyamatokat.

A tűfóbiások számára jó hír lehet, hogy az ETH Zurich kutatói egy olyan eszközt fejlesztettek ki, amely mikrotűket és egy tapadókorongot ötvöz, és kevésbé invazív, mint a hagyományos vérvételi módszerek. Az Advanced Science folyóiratban ismertetett új megoldás könnyen kezelhető és orvosi képzettség nélkül is használható lehet a jövőben.

Az eszköz működése a piócákhoz hasonló: egy 2,5 cm átmérőjű tapadókorongban lévő mikrotűk átszúrják a bőrt, és a negatív nyomás segítségével szívják ki a vért. A kutatók szerint ez a módszer különösen az elmaradott térségekben lehet hasznos, például Afrikában. Az eszközt már sertéseken tesztelték, de az emberi tesztekhez még további optimalizálás szükséges.

A másik terület, ahol jelentős előrelépés történt, az energiahatékony zöld áram kifejlesztése. Az Új-Dél-Wales Egyetem kutatói olyan baktériumok által termelt fehérjeszálakat hoztak létre, amelyek képesek elektromos áramot vezetni. A Small folyóiratban publikált kutatás szerint ezek a bakteriális nanohuzalok nemcsak vezetik az áramot, hanem a levegő nedvességtartalmát is hasznosítani képesek.

A kutatók genetikailag módosított E. coli baktériumok segítségével hoztak létre egy specifikus fehérjét, amelyet nanoszálakká állítottak össze. Ezek a nanovezetékek a hem makromolekulának köszönhetően rendkívül vezetőképessé váltak. A tesztek során rájöttek, hogy a nedvesség feszültséget generál az anyagon, és így további áramot termel. A kutatók még kezdeti szakaszban vannak, de a páratartalom-érzékelő kidolgozása már most is ígéretesnek tűnik.