Spanyolországban nőtt a munkanélküliség

Spanyolországban az első negyedévben ismét emelkedett a munkanélküliség, amelyet a határozatlan idejű szerződések és az alacsony termelékenység is befolyásol. A Nemzeti Statisztikai Intézet adatai szerint a munkanélküliségi ráta 12,29 százalékra nőtt, ami meghaladja a tavalyi 11,80 százalékos értéket.

A munkanélküliség bár növekedett az előző negyedévhez képest, még mindig közel áll a történelmi mélyponthoz. Az ING pénzintézet elemzése szerint Spanyolországban a munkanélküliség magasabb, mint más euróövezeti országokban.

Az ING előrejelzése szerint a gazdasági növekedés hatására a munkaerőpiac feszesebbé válhat, és 2024-re 11,6 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta, 2025-re pedig további csökkenés várható, 11,2 százalékra.

A vendégmunkások jelenthetik a megoldást a munkaerőpiaci helyzetre, mivel Spanyolország népszerű célország a munkavállalók, különösen a latin-amerikaiak számára. Ezek a munkavállalók gyakran magasan képzettek, de hazájukban az átfogó gazdasági és politikai problémák miatt nem találnak megfelelő munkát.