A mesterséges intelligencia veszélyeiről és a Berkshire Hathaway helyzetéről beszélt Warren Buffett

Warren Buffett, a Berkshire Hathaway vezetője, a mesterséges intelligencia által okozott veszélyekre figyelmeztetett, és a technológiai változásokat az atombomba kifejlesztéséhez hasonlította. A cég közben jelentős készpénzállományt halmozott fel, és eladott egy nagy mennyiségű Apple részvényt.

A Berkshire Hathaway éves közgyűlésén Warren Buffett aggodalmát fejezte ki a mesterséges intelligencia veszélyeivel kapcsolatban. A milliárdos befektető szerint a technológia lehetővé teszi olyan képek reprodukálását, amelyek valódiságát nehéz megállapítani, és ez a csalások új dimenzióját nyithatja meg. Buffett szerint a mesterséges intelligencia hasonlóan veszélyes, mint amikor az emberiség kifejlesztette az atomfegyvereket, és nem tudja, hogyan lehetne a "szellemet visszatenni a palackba" .

A cég első negyedéves jelentése szerint a Berkshire készpénzállománya rekordmagas, 189 milliárd dollárra nőtt, részben azért, mert jelentős részvénypozíciókat kezdett el leépíteni az év eleje óta. Összesen 20 milliárd dollár értékben adtak el részvényeket, és csak 2,7 milliárd dollárért vásároltak, ami a részvényportfóliójuk értékének csökkenését eredményezte. A Financial Times számításai szerint a legnagyobb tranzakció az Apple részvényeinek eladása lehetett, amelynek során a Berkshire Hathaway a birtokában lévő Apple részvények mintegy 13 százalékát adta el .

Buffett korábban az Apple-t a Berkshire négy legfontosabb befektetése közé sorolta, és a cég 2016 óta fektetett be az iPhone gyártójába .

A Berkshire Hathaway az első negyedévben stabil nyereséget ért el, főként a biztosítási üzletág teljesítményének javulásának és a magasabb kamatkörnyezetnek köszönhetően. A működési nyereség 39 százalékkal 11,2 milliárd dollárra nőtt, míg a kamatbevételek 1,9 milliárd dollárt tettek ki. A nettó profit azonban 64 százalékkal kevesebb volt az előző év azonos időszakához képest, amit Buffett a részvényportfólió értékének tőzsdei ármozgások miatti változásával magyarázott .

A közgyűlésen Buffett megemlítette, hogy a részvénybefektetésekkel kapcsolatos döntésekben Greg Abel, a cég elnöke egyre nagyobb szerepet kap. A közgyűlés lefolyásából arra lehet következtetni, hogy Abel lehet Buffett utódja a cég élén. A mostani közgyűlés volt az első, amelyet Charlie Munger, Buffett alapítótársa nélkül tartottak meg .