A lakossági állampapírok értékesítésének csökkenése

A magyar lakosság kevesebb állampapírt vásárolt a múlt héten, a Prémium Magyar Állampapír pedig az idei leggyengébb értékesítési számokat érte el. Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint a Fix Magyar Állampapír még mindig népszerű, de a Prémium Magyar Állampapír iránti érdeklődés csökkenőben van.

A múlt heti értékesítési adatok alapján a lakossági állampapírok közül a Fix Magyar Állampapírból 17,6 milliárd, az Egyéves Magyar Állampapírból 11,9 milliárd, a Bónusz Magyar Állampapírból 12 milliárd, míg a Prémium Magyar Állampapírból csupán 4 milliárd forint értékben vásároltak a befektetők. Összességében 50,8 milliárd forintnyi állampapírt értékesítettek, ami csökkenést jelent az előző heti adatokhoz képest.

A Fix Magyar Állampapír az egyetlen termék, amely stabil érdeklődést vált ki a magyarokból, bár a múlt heti számok azt mutatják, hogy ez az érdeklődés is mérséklődött. Ugyanakkor a Bónusz Magyar Állampapír értékesítése emelkedett, legutóbb március közepén regisztráltak hasonlóan magas heti értékesítési számokat.

A Prémium Magyar Állampapír iránti kereslet tovább csökkent, a 4 milliárd forintos értékesítés az idei leggyengébb heti adatot jelenti. A befektetők az infláció lecsengésével kezdenek elpártolni a PMÁP-tól, és más befektetési lehetőségeket keresnek.