Csak magyar kéz szüretelheti a világ exkluzív kávéját

Costa Rica a Föld egyik legszebb országa, ahol a turisztikai elemzések szerint boldog emberek élnek, és ahol a hadsereget hetvenöt évvel ezelőtt feloszlatták. A 2000 méteres hegyek lejtőin magyarok uralják a kávétermesztést.

Costa Rica kisvárosaiban és falvaiban a bűnözés alacsony szinten maradt, és a helyi emberek legnagyobb félelme a kávé világpiaci árának esése. A Rancho Amélia farmon élő Kilma, aki hatvan feletti hölgy, angolul beszél, és hat ház, 2 ló, 1 kecske, 11 kutya és 4 hektár kávécserje tölti ki az életét. Kilma két fia és egy lánya a technológiai szektorban helyezkedtek el távmunkában, és nem akarnak a hegyoldalakon dolgozni.

A kávétermesztés nehézségei ellenére Costa Ricában a kávé az életfilozófia és az ország identitásának része. A világ első számú élvezeti cikkének számító kávépiacot nagy cégek uralják, évente 93 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak, és a Starbucks áll az élen 32 milliárd dolláros forgalommal.

A kávéfogyasztás Európában a 15. század környékén honosodott meg, és a kávéházak a felvilágosodás költőinek és zeneszerzőinek kedvelt helyei voltak. A kávétermesztésben az arabica a legnépszerűbb, amely a kereskedelmi forgalom háromnegyedét adja, de érzékenyebb növény, mint a robusta.

Costa Ricában a szüret a legfontosabb időszak, amikor minden egyes szemet kézzel szednek le, ami rendkívül nehéz munka. A kávészemek a feldolgozás során elvesztik nedvességük 85-90 százalékát, és bár helyben egy kiló prémium kávét 5 dollárért lehet eladni, a nemzetközi éttermekben egy csésze kávéért is ennyit kérhetnek.

Naranchoban találkozhatunk Tita Mamával, aki egy ikonikus fogadó tulajdonosa, és ahol a helyi ételek mellett a magyar gulyásleves is népszerű. A környéken magyarok is élnek, akik kávéültetvényeket művelnek, és a klímaváltozásra is tekintettel kell lenniük.

A magyar kávétermelők előretolt állása Costa Ricában Naranchoban található, ahol Cserta Péter agrármérnök kutat, kísérletezik, elad, szervez és autózik. Tóth Sándor, aki a magyar ültetvények mögött áll, Olaszországban ismerte meg a kávé zamatát, és azóta Costa Ricában él az álmáért.

Tóth Sándor háromszoros magyar barista bajnok, és a St. Anna birtoktesten csak magyar kéz szüretel kávét. A három birtoktestről 24 tonna kávét szednek le évente, és szekszárdi pörkölőjükben készítik el az egyedi aromájú és ízű kávét.