Üzemanyagár-csökkentést sürget a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója

Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója arra szólította fel az üzemanyag-kereskedőket, hogy csökkentsék az árakat a régiós átlagár szintjére.

Menczer Tamás a Facebook-oldalán közzétett videóban hívta fel a figyelmet arra, hogy az üzemanyag-kereskedőknek a korábbi megbeszélések alapján kellene eljárniuk, és csökkenteniük kellene az árakat. A kommunikációs igazgató elvárását fejezte ki, hogy a kereskedők a régiós átlagár szintjére mérsékeljék az árakat.

Azt is hozzátette, hogy amennyiben ez nem valósul meg, úgy támogatni fogják a kormányt a szükséges intézkedések meghozatalában. A kommunikációs igazgató konkrét számokat is említett: a benzin árát 24 forinttal, míg a gázolajét 11 forinttal kellene csökkenteni.

Menczer kiemelte, hogy a magyar családokat sújtó háborús infláció és árak jelentős terhet rónak a lakosságra, és ezek enyhítésére a béke jelentené a megoldást. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a jelenlegi háborús helyzetben is az a céljuk, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel megvédjék a magyar családokat.

A kormány ultimátumot adott az üzemanyagpiaci szereplőknek

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán bejelentést tett az üzemanyagárakkal kapcsolatban. A tárcavezető közölte: az áraknak vissza kell térniük a régiós átlaghoz, erre két hetet adnak a kereskedőknek, ha ez nem történik meg, akkor beavatkoznak. Az Index és a Blikk beszámolója szerint az üzemanyagárakról már régóta vita folyik a közéletben, és a kormány felszólította a forgalmazókat, hogy az áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, ellenkező esetben újból hatósági ármegállapítás következik.

A Központi Statisztikai Hivatal frissítette a régiós adatokat. Ennek értelmében a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára a múlt héten 3,2 százalékkal volt magasabb a régiós átlagértéknél, most már 4 százalékkal. A dízel esetén pedig az 5 százalékos eltérés 4,3 százalékra csökkent.