Majdnem 100 ezer eurót termelt eddig a fizetős belépés Velencében

Az olaszországi Velence szűk utcáin a rengeteg turista miatt rendszeresen faltól falig érő tömeg alakul ki, ami sok esetben járhatatlanná teszi a leglátogatottabb városrészeket. Emiatt belépődíjat vetettek ki a turisták számára, mely az első tizenegy napban közel 100 ezer eurót hozott a városnak.

A Veneto tartományban található olasz városba évente csaknem 14 millió látogató érkezik, a lakosok pedig már évek óta panaszkodnak a túlzsúfolt, esetenként járhatatlan utcák miatt. A tömeg kordában tartására a városvezetés öt eurós belépődíjat vezetett be a turistáknak a Velence történelmi központjába való belépésért a nappali órákban. Az első tizenegy napja alatt már 975 ezer euró belépődíjat szedtek be.

A belépődíjas rendszer jelenleg tesztfázisban van, mely július közepéig tart, és csak egyes napokon – főleg hétvégén – kell fizetni. A regisztráció és a fizetés egy weboldalon keresztül történik. A felhasználók kapnak egy QR-kódot, amit fel kell mutatniuk a szúrópróba-szerű ellenőrzésekkor. Akit bliccelésen kapnak, annak 50 és 300 euró közötti bírságot kell fizetnie.

A 14 év alatti gyermekek mentesülnek a díj alól; továbbá azok a vendégek, akik legalább egy éjszakára szállást is foglaltak az óvárosban, regisztráció után ingyenesen kapják meg a QR-kódot. Az idei tesztfázis után a díjat 2025-ben vezetik majd be véglegesen. A jelenlegi elképzelések szerint ekkor a belépő árát tíz euróra emelnék, melytől a város évi 13 millió eurós bevételt remél. A pénzt többek között környezetvédelmi projektekre és felújítási intézkedésekre kívánják fordítani.

A tömeg elleni küzdelem további eleme, hogy június 1-jétől tilos lesz 25 főnél nagyobb turistacsoportokat fogadni Velencében. A csoportok így a várakozások szerint gyorsabban haladhatnak, és nem állnak olyan sokáig a szűk sikátorokban és hidakon.